Почетна > Свет
Свет

УКРАЈИНСКА КРИЗА: Москва: Спречен упад у Курску област

Рат у Украјини – 974. дан. Специјалне снаге руске гарде тврде да су спречиле упад диверзаната у Курску област. Сеул тврди да је Пјонгјанг послао 3.000 војника у Русију. Брисел дао зелено светло за исплату зајма Кијеву од 35 милијарди евра од руске имовине замрзнуте у ЕУ.
Фото: Танјуг/Russian Defense Ministry Press Service

Руске снаге заузеле су села Серебрјанка и Николајевка у источној украјинској области Доњецка, јавила је у новинска агенција Тас.

Кијев тврди да је украјинска противваздухопловна одбрана оборила је 57 од 81 руског дрона у 12 региона широм земље.

Национална гарда Руске Федерације објавила је да су њене специјалне снаге спречиле украјинску диверзантско-извиђачку групу да уђе у једну од шума у ​​Курској области, пренела је агеција Тас.

Како се додаје, непријатељско возило уништено је беспилотном летелицом.

Посланици јужнокорејског парламента наводе да их је национална обавештајна служба обавестила да је Северна Кореја послала 3.000 војника у Русију да подржи њен рат против Украјине.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин је, говорећи у Риму, рекао да би било „веома, озбиљно“ ако би се Севернокорејци борили заједно са руским трупама у Украјини, оцењујући да би то могао бити додатни доказ да руска војска има проблема са људством.

Европски савет одобрио је доделу макрофинансијског зајма Украјини у износу од 35 милијарди евра, чије ће исплате и одржавање бити вршене од руске имовине замрзнуте у ЕУ.

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је на 16. Самиту БРИКС-а земље чланице да инсистирају на три принципа за деескалацију украјинске кризе, укључујући заустављање ширења ратних операција, деескалацију борбе и суздржавање од провокација.

Zemlje učesnice Samita BRIKS-a usvojile završnu deklaraciju

Преузмите  андроид апликацију.