Почетна > Бизнис
Бизнис

Интернет продавац је одговоран за неисправан производ

Европска комисија донела нови закон којим се потрошачима олакшава доказивање пред судом да су претрпели штету.
Фото: Unsplash/mediamodifier

Шта у случају да неко због неисправног производа доживи физичку повреду или штету на имовини?

До сада је у тим случајевима решење било тужба и захтев за одштетом која се тражила на суду. Међутим, како је због технолошког напретка и развоја тржишта дошло до бројних промена, било је неопходно да се и прописи мењају у складу с тим. Овај пропис који је досад био на снази донет је још 1985. године и његова сврха је била да омогући оштећеним особама да надокнаде штету коју су претрпели због неисправног производа, и то једноставним доказивањем да је производ неисправан и да је недостатак узроковао повреду или оштећење.

Европска комисија је прошле недеље ажурирала овај пропис и ускладила га с новим околностима, јер је било тешко прикупити доказе о неисправности производа, посебно када је реч о новим технологијама. Нови закон тако проширује дефиницију „производа” на дигиталне датотеке и софтвер.

Интернет платформе се сада сматрају одговорнима за неисправан производ који су продале онлајн, као и сви који су учествовали у том ланцу. Када је реч о поправци коју обавља неко ко није овлашћен, и он се, по новим прописима, сматра одговорним било да је реч о појединцу или компанији.

Право на обештећење је олакшано тиме што ће оштећени у будућности пред судом моћи да тражи приступ релевантним доказима којима располаже произвођач како би могао да докаже свој захтев. У случају да је реч о производу који је произведен ван ЕУ, одговорност се пребацује на увозника или представника који има седиште у Европи, наводи се у образложењу овог прописа.

Како је објашњено, када је оштећени потрошач суочен с претераним потешкоћама у доказивању неисправности производа, суд може одлучити да је оштећена особа дужна само да докаже да  је производ био неисправан или да је његова неисправност вероватни узрок штете.

Овај пропис ће земље ЕУ пренети у национално законодавство најкасније за две године. Како преносе европски медији, реч је о закону који ће значајно унапредити заштиту потрошача који су на овај начин оштећени.

U Srbiji ista pravila za prenos tečnosti kao i u EU

Преузмите андроид апликацију.