Почетна > Свет
Свет

СЗО: Одложена трећа фаза кампање УН за вакцинацију против дечје парализе у Гази

Трећа фаза кампање Уједињених нација за вакцинацију против дечје парализе у Гази одложена је због „ескалације насиља, интензивног бомбардовања, наредби за масовно расељавање и недостатка загарантованих хуманитарних пауза у већем делу севера Газе“, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).
Фото: Танјуг/Martial Trezzini/Keystone via AP, file

Акција имунизације требало је да почне данас, саопштила је СЗО и додала да је  последња фаза текуће кампање имала за циљ да се вакцинише скоро 120.000 деце широм севера Газе, пренео је ЦНН.

Одлагање би могло „озбиљно да угрози напоре да се заустави пренос полиовируса у Гази“, ако „значајан број деце пропусти другу“ дозу вакцине, упозорила је регионална директорка УНИЦЕФ-а за Блиски исток и северну Африку Адел Кодр на платформи X (Твитер).

„Ово би, такође, могло да доведе до даљег ширења полиовируса у самом Појасу и суседним земљама, уз ризик да још деце буде паралисано“, додала је она.

Мештани описују тешку ситуацију на терену, наводећи да живе у све горим условима док Израел појачава војна дејства јер се Хамас, како тврди, прегруписао у тој области.

Директор у министарству здравља Газе изјавио је јуче да лекови, санитетска опрема и храна нису ушли на север Газе већ 18 дана и оптужио израелску војску да спречава конвоје међународне помоћи да стигну до тог подручја.

Шеф израелске војске за хуманитарно-цивилне напоре у Појасу Газе Елад Горен  рекао је на конференцији за новинаре да становници Џабалије на северу Газе, где делује израелска војска, имају довољно помоћи из претходних месеци  и да је 90 одсто становништва ове области евакуисано.

 

 

Zaharova: Moldavske vlasti falsifikovale rezultate referenduma o pridruživanju EU

Преузмите андроид апликацију.