Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Српски кошаркаши у НБА лиги – Јокић најбољи на свету, Богдановић најстарији у Атланти

Најбољи центар на свету и најкориснији играч НБА лиге Никола Јокић у новој сезони биће у највећем фокусу јавности од свих својих сународника. Богдан Богдановић најстарији је кошаркаш у Атланта хоксима, пред Николом Јовићем је турбулентна сезона, Василије Мицић је на „Statusu quo“, док ће новајлије и Тристан Вукчевић добар део сезоне провести у развојној лиги.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Утакмицом Бостон селтикса и Њујорк никса почела је 79. НБА сезона. Број српских кошаркаша у најелитнијој светској лиги остао је непромењен у односу на крај претходне.

Алексеј Покушeвски се преселио у Београд где ће играти за Партизан, док је Бобан Марјановић после скоро деценију напустио САД и пристигао у Фенербахче.

На драфту су изабрани Никола Топић и Никола Мишковић па ће они уз Николу Јокића, Богдана Богдановића, Васијила Мицића, Николу Јовића и Тристана Вукчевића чинити српску седморку.

Никола Јокић на врхунцу је каријере и без дилеме најбољи је играч на свету. Богдановић који је био у конкуренцији за најбољег шестог играча лиге стандардан је у Хоксима.

Џокер улази у трећу годину и сада је право време да направи искорак у каријери.

Василије Мицић ће имати простора у Шарлот хорнетсима, док ће Тристан Вукчевић и Никола Ђуришић кроз развојну лигу куповати минуте у правој.

Прелазни рок скоро никада није био мирнији, а једини велики трансфер је прелазак Карла Ентонија Таунса из Минесоте у Њујорк.

Јокић – светски број један
Фото: Танјуг/AP Photo/David Zalubowski

НБА лига губи на популарности, инфлација подиже уговоре, све је мање гледалаца током регуларног дела сезоне, повећава се број иностраних кошаркаша, а Никола Јокић којем су коњске трке највећа страст најбољи је кошаркаш такмичења.

Занимљиво је да су му и овога пута највећа конкуренција били Лука Дончић и Јанис Адетокумбо.

Јокић је после једогодишње паузе поново проглашен МВП-јем, па се са три титуле изједначио са Леријем Бердом, Меџиком Џонсоном и Вилтом Чемберленом.

Најкориснији играч лиге у претходној сезони бележио је 29 поена, 13 скокова уз девет асистенција и 55 одсто шута из игре.

На Олимпијским играма на којима је водио репрезентацу Србије до бронзаног одличја уписивао је 19 поена, 11 скокова и девет асистенција.

Јокићу су репрезентативне обавезе итекако пријале што се могло закључити из његовог односа према селектору и саиграчима.

Денвер је претходне године такмичење у плеј-офу завршио поразом у финалу западне конференције, па се „Лери О’Брајен“ трофеј преселио у Бостон.

Превелика потрошња Јокића током сезоне, неконзистентни Џамал Мари, те ужасни Мајкл Портер оставили су Денвер два степеника далеко од одбране титуле.

У односу на прошлу сезону тим из Колорада успео је да се појача. Јокић је у прелазном року добио Расела Вестбрука, МВП-ја из сезоне 2016/17.

Екипу готово да нико није напустио сем ветерана Реџија Џексона.

Богдан стандардан у Хоксима
Фото: Танјуг/AP Photo/Morry Gash

За капитена кошаркашке репрезентације Србије улога у Атланта хоксима остаће иста као и до сада.

Најбољи тројкаш националног тима са одласком Дежонеа Марија биће главни бек екипе, а једини ривал за позицију у ростеру биће му Дајсон Денијелс.

За разлику од прошле сезоне у којој је касније стартовао због повреде и операције колена Богдановић у ову сезону улази у добром расположењу и изузетно спреман.

После освајања бронзане медаље на Олимпијским играма у Паризу слободно време искористио је да се одмори и спреми за ову сезону.

Скоро је невероватан и податак да је српски кошаркаш најстарији играч у тиму. што говори да је у Атланти скупина младих кошаркаша чије време би бар требало да дође.

Мањак искуства, его појединих играча и жеља за доказивањем и кад је то добро по екипу, али и када је лоше, раздвајао је Хоксе од доброг резултата у ранијим сезонама.

Капитен репрезентације имаће идентичан задатак и у Атланти којој ће бити потребно сво могуће искуство које има.

Турбулентна сезона иза, али и пред Јовићем 
Фото: Танјуг/AP Photo/Ron Schwane

Никола Јовић игра своју трећу сезону у најјачој лиги на свету.

Српски крилни кошаркаш имао је проблема са повредом у својој првој години која засигурно није протекла онако како се надао, док у другој дуго није био део ротације.

Талентовани кошаркаш је, што због одлуке Ерика Сполстре, што због повреда, што због променљивих партија одиграо свега 46 утакмица у регуларном делу сезоне за тим Мајами хита.

Пребацивања из развојне лиге у први тим у којем није добијао прилику лоше су утицали на Јовића који је ушао и у расправе са тренером.

„Не знам куда све ово води, не видим светло на крају тунела“, изјавио је Јовић средином сезоне што му је додатно ускратило ротацију.

Српски крилни кошаркаш није имао ни среће по свршетку сезоне. На окупљање националне селекције у Београду дошао је са медицинском чизмом и повредом скочног зглоба па је његов пут у Париз био упитан.

Успео је да се опорави и отпутује на Игре, али га је тамо ухватио вирус који му је уз температуру одузело минуте на турниру.

Јовић ће као и претходне године за место у ротацији морати да се бори са Хаимеом Жакезом који је током највећег дела сезоне добијао прилику на почетку меча.

Мексиканац је играо 75 мечева за први тим и тада је бележио 12 поена уз четири скока и три асистенције, те ће Јовића чекати тежак задатак да се наметне.

Рукији и Тристан Вукчевић

Никола Топић је прогнозиран за другог или трећег пика на драфту, али је због поведа које је претрпео по доласку у Звезду изабран тек са 12.

Његов НБА клуб биће Оклахома у којој се Василије Мицић и Алексеј Покушевски нису наиграли претходне сезоне.

Сити тандери су изузетно попуњени на бековским позицијама, па ће поред Каруза и Гилџус-Александера који су стандардни минуте морати да дели са великим бројем младих играча.

Баш из тог разлога не би чудило да се и Топић иако је био на позицијама добијеним лутријом нађе у Џи лиги.

Никола Ђуришић и Тристан Вукчевић имају идентичне путеве испред себе јер су и један и други на двосмерном уговору.

Вукчевић је на половини сезоне из Партизана прешао у Визардсе док је Ђуришића на драфту са 43. позиције изабрала Атланта.

Млади кошаркаши ће своју позицију у тиму морати да изборе добрим партијама у развојној лиги.

„Status quo“ Васе Мицића
Фото: Танјуг/AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Иако је у Евролиги био МВП и најбољи стрелац, Мицић није успео да се на најбољи начин прилагоди на НБА лигу.

Играч од којег се очекивало пуно, једва да је ишта показао, поготово у првом делу сезоне.

Немогућност да у Оклахоми буде замена за Гилџус-Александера коштала га је селидбе у Шарлот – тим без икаквих амбиција.

Плејмејкер репрезентације Србије у овој екипи добио је већу слободу и већу минутажу, али се то осим побољшања статистике није осетило на паркету.

Играо је топло-хладно. После вечери у којој би уписао двоцифрени учинак са великим бројем асистенција наступила би лоша у којој би имао више изгубљених лопти него поена.

Сада ће ствари од почетка бити другачије. Стартни организатор игре Ламело Бол спреман је за почетак сезоне, па ће Мицић аутоматски имати мање простора на паркету.

Плејмејкери су у потпуности различити типови играча. Бол је шутер са дистанце који воли да брзо решава нападе, док су Мицићу ближи улаз и дужа контрола лопте.

Васа има велики квалитет и зрелост потребну за игру на високом нивоу, али му је потребно више константности.

Milojević: Ne možemo da odgovorimo na ovu brzinu, Liga šampiona je kao Formula 1

Преузмите андроид апликацију.