Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је посно, а шта без глутена: Нови прописи декларисања прехрамбених производа

Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране недавно је претрпео измене јер су први пут прецизно дефинисани услови коришћења ознака „посно“ и „без глутена“ на прехрамбеним производима.
Фото: Pexels/Gustavo Fring

Ознака „посно“ од сада може да се наводи само на храни која није пореклом од топлокрвних животиња, нити је у било којој фази њене производње и прераде коришћена храна тог порекла. Производи којима нису додати адитиви, носачи, ароме и ензими такође је дозвољено означити са „посно“. То важи и за супстанце које нису адитиви, али се употребљавају на исти начин и у исте сврхе као помоћна средства, у прерађеном или непрерађеном облику, а који су пореклом од топлокрвних животиња.

Олакшица за алергичне особе

Овим изменама, како преноси Тањуг, у Србији су први пут дефинисани услови и начин коришћења ознаке „посно“ на прехрамбеним производима, а допунама Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране прецизније је одређено и коришћење ознаке која се односи на храну без глутена. Како наводе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије ознаком „без глутена“ олакшаће се куповина хране потрошачима који су интолератни, односно алергични на глутен.

Шта значи ознака „без глутена“

Ознаку „без глутена“, како је утврђено Правилником, допуштено је навести само ако је садржај глутена у храни као готовом производу мањи од 20 милиграма по килограму. Навод „врло мали садржај глутена“ допуштено је навести само ако храна, која се састоји или садржи један или више састојака произведених од пшенице, ражи, јечма, овса или њихових укрштених, односно хибридних сорти које су посебно прерађене с циљем смањења количине глутена, не садржи глутен у количини већој од 100 милиграма по килограму у готовом производу.

– Глутен је протеинска фракција пшенице, ражи, јечма и овса и, по природи, само месо не садрже глутен, али производи од меса могу да га садрже уколико се у њега додају састојци који у себи садрже глутен. То је разлог због којег је веома битно да сваки произвођач јасно напише на декларацији састав производа и да јасно истакне уколико производ садржи неке алергене – објашњава Тамара Пењић из Савеза технолога у индустрији меса.

Информације добровоље, али морају бити прецизне

Како наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Правилником је предвиђено да у комуникацији трговаца храном са потрошачима ознаке „посно“, „без глутена“ или „врло мало глутена“ спада у део пружања добровољних информација. Информације које се наводе на добровољној основи, како се истиче, морају да буду истините и прецизне, као и обавезне информације које се наводе на декларацији производа или се користе приликом оглашавања производа.

На посној храни могу се истовремено навести реч „посно“ и информација о могућем присуству састојака који могу да изазову алергије или интолеранције. Новина у допунама Правилника, односи се и на даље ускладивање са законодавством ЕУ, односно са Уредбом Европске уније 2018/775 која предвиђа да се наводи и земља порекла главног састојка хране или барем навођење да се земља порекла главног састојка разликује од земље порекла хране.

Kako da na prirodan način suzbijemo apetit i podstaknemo gubitak težine

Преузмите андроид апликацију.