Почетна > Свет
Свет

Након упозорења САД Турска обуставила извоз робе америчког порекла у Русију

Након упозорења из САД Турска је протеклих недеља радила на прилагођавању свог царинског система како би блокирала извоз неколико десетина категорија робе америчког порекла у Русију, потврдила су три неименована извора са директним сазнањима о овом питању.
Фото: Pixabay/Konevi

Како преноси британски дневник Фајненшел тајмс (ФТ), званични Вашингтон и његови западни савезници сматрају такву робу виталном за рат Русије у Украјини.

Ограничења за цивилне производе као што су чипови и системи за даљинско управљање, за које западни савезници кажу да се користе и у наоружању, нису јавно објављена због „политичке осетљивости“ тог питања, указао је један од извора лондонског дневника.

Помоћник америчког секретара за трговину Метју Акселрод, који предводи напоре САД да се напредна технологија сачува од америчких противника, раније је упозорио да ће се Турска суочити са последицама ако не предузме конкретне кораке да оконча сарадњу са Русијом.

Забрањена роба је укључена на листу 50 приоритетних типова робе западне производње које су САД, Велика Британија, ЕУ и Јапан идентификовале као кључне за руску војну индустрију, британски лист.

„То укључује напредну електронику која се налазила у пројектилима и беспилотним летелицама обореним изнад Украјине, као што су процесори и меморијске картице, као и друга опрема која се користи за производњу наоружања“, изјавио је један од неименованих извора ФТ.

 

 

 

U Kazanju danas počinje samit BRIKS-a, teme globalni razvoj i mogućnost proširenja

Преузмите андроид апликацију.