Почетна > Свет
Свет

Путин и Си: Русија чини све да ојача БРИКС, односи Кине и Русије чврсти

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Русија учинила све што је од ње зависило да ојача БРИКС током свог председавања асоцијацијом.
Фото: Танјуг/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

„Током година нашег заједничког рада повећао се ауторитет нашег удружења и његов утицај и намеравамо да додатно ојачамо ову организацију – учинили смо све што зависи од нас, током нашег председавања, да то буде тако“, рекао је Путин током састанка са кинеским председником Си Ђинпингом на маргинама самита БРИКС-а.

Руски лидер је истакао да Москва цени традиционално висок ниво руско-кинеске интеракције у БРИКС-у и да Русија и Кина успешно спроводе заједничке пројекте у областима транспорта, енергетике и пољопривреде.

„Успешно спроводимо заједничке пројекте у енергетици, индустрији, високој технологији, транспорту, пољопривреди и многим другим областима“, рекао је Путин.

Кинески председник је изјавио да озбиљни преокрети у међународној арени неће моћи да пољуљају неповредивост односа Кине и Русије.

„У контексту тектонских трансформација невиђених током једног века, међународна ситуација доживљава озбиљне потресе, али то не може да пољуља моје уверење у неприкосновеност стратешког избора две земље у корист чврсте међусобне подршке, дубоког вековима старог пријатељства између наших земаља и неприкосновеност осећаја дужности као великих сила“, рекао је Си.

Он је истакао да односи Кине и Русије нису усмерени против трећих земаља.

„Пошли смо правим путем изградње односа између великих сила на принципима несврстаности, неконфронтације и неусмерености против трећих страна, ви и ја увек посвећујемо повећану пажњу кинеско-руским односима“, рекао је Си.

Према његовим речима, обе земље су „посвећене духу вечног добросуседства и пријатељства, свеобухватне стратешке интеракције и сарадње“.

Самит БРИКС-а уз учешће шефова држава одржава се у Казању од 22. до 24. октобра.

Si Đinping doputovao u Kazanj na samit BRIKS-a, danas razgovor sa Putinom

 

Преузмите андроид апликацију.