Почетна > Свет
Свет

Луонг Цуонг нови председник Вијетнама

Вијетнам је за новог председника изабрао Луонг Цуонга (67), војног генерала, који је постао четврти званичник на овој позицији у последњих 18 месеци.
Фото: Танјуг/AP Photo/Minh Hoang

Народна скупштина изабрала је Цуонга као наследника То Лама, који је до сада обављао ту функцију иако је у августу званично постављен за генералног секретара Комунистичке партије, пренео је Си-Ен-Ен.

Улога генералног секретара је најмоћнија у Вијетнаму, док је функција председника државе друга највиша позиција.

У свом говору, Цуонг је обећао да ће водити спољну политику која тежи независности и миру, промовишући Вијетнам као „пријатеља, поузданог партнера и активног и одговорног члана међународне заједнице“.

Цуонг, који служи у вијетнамској војсци више од 40 година и члан је Политбироа од 2021. године, постављен је након месеци политичке нестабилности и смрти бившег генералног секретара Нгујен Пху Тронга.

Постављање Цуонга на место председника сматра се „кораком ка стабилизацији система“ након периода турбуленција, рекао је аналитичар Нгујен Кац Гианг.

„Постављање Луонг Цуонга представља могућност да се врати равнотежа између војних и безбедносних фракција Вијетнама, посебно пред Конгрес партије 2026. године“, рекао је он.

Критичари су изразили забринутост да би Цуонгово постављање могло да доведе до повећане репресије у Вијетнаму.

Nebenzja: Moskva protiv proširenja SB UN na zapadne zemlje, već ih je previše

Преузмите андроид апликацију.