Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Ауторско вече Христине Шушак у Свилари 27. октобра са почетком у 19.00 часова

Са посебним задовољством вас позивамо на прво јавно ауторско представљање у Србији наше младе суграђанке, композиторке савремене уметничке музике – Христине Шушак, која је са непуних 28 година већ освојила свет.
Фото: Facebook.com/svilara

Њена дела изводили су неки од најбољих светских оркестара на престижним сценама, а Христина нам у недељу, 27. октобра у Културну станицу Свилара, стиже равно са Венецијанског бијенала где је овог октобра изведено њено најновије дело.

Ауторско вече Христине Шушак, дакле, у Свилари 27.10. са почетком у 19.00.

Уметницу ћемо, осим путем разговора о свему ономе што је било и још увек јесте значајно за њен уметнички развој, представити и мултимедијалним приказом извођења њених дела по њеном одабиру. Биће ово прилика да чујете како звучи спој гусли и симфонијског оркестра; како Мунков “Крик” својом универзалном уметничком вредношћу остаје инспирација за уметнике свих година и уметничких дисциплина; како уз све ово иде и инспирација јапанским анимама. И још много тога…

О првој написаној композицији, школовању у Србији и Аустрији, великом светском успеху, концептуалној уметности, али и на многе друге теме са Христином Шушак ће разговарати Виолета Ђерковић, координаторка Културне станица Свилара.
Христина Шушак је рођена у Новом Саду, где је завршила основну и срдњу музичку школу “Исидор Бајић”. Са 8 година је написала своју прву композицију, а са 17 уписује студије из композиције и музичке теорије на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Убрзо стиче и звање мастера из оба предмета.

Композиције Христине Шушак се већ пуну деценију изводе широм света од стране значајних оркестара, ансамбала и извођача. Њена дела су извођена на Венецијанском бијеналу, у Париској филхармонији од стране светски познатог ансамбла Intercontemporain, премијерно извођење композиције у склопу Париске недеље моде, у Киои концертној дворани у Токију, у Бечкој концертној дворани (Wiener Konzerthaus), од стране МДР симфонијског оркестра као и оркестра Elbphilharmonie…

Поред композиције, Христина Шушак се бави и концептуалним перформансом; 2019. године је учествовала на мастеркласу Марине Абрамович у Београду.

Тренутно живи у Берлину где предаје као доцент на Универзитету уметности (Universität der Künste Berlin).

Koncert Bisere Veletanlić u pratnji Vasila Hadžimanova 2. novembra u Velikoj sali Novosadskog pozorišta

Преузмите андроид апликацију.