Почетна > Србија
Србија

Ранђеловић: Мала матура је једини меродаван национални испит

Бранислав Ранђеловић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања изјавио је данас, поводом резултата истраживања које је показало да су на овогодишњој малој матури ђаци из два кључна предмета српски језик и математика освајали у просеку око 11 од могућих 20 поена, да је то прави просек генерације, као и да је мала матура једини меродаван национални испит.
Фото: Танјуг/Dimitrije Goll

Он је за Тањуг рекао да нико у образовном систему не очекује да просеци буду близу максимума.

„Мала матура је била и још увек је у нашем систему једини меродаван национални екстерни испит, где сва деца у једној генерацији у целој држави полажу под истим условима, исте задатке и где нико не може да има утицај, као што је могуће на школским пименим задацима да наставнице дају оно што су их учили“, рекао је он.

Додао је да ове године просек није лошији и да се креће као и претходне године, а да је сасвим за очекивати да национални просек из тих предмета буде у том рангу од 11 поена, јер се тестира цела генерација.

„Просек даје слику о целовитном систему и реално је очекивати да у генерацији од 65.000 ђака нема шансе да буде 65.000 оних који су изузетно добри, увек има деце различите квалитета и то није само одраз рада наставника или рада школа, него и њихових предиспозиција, као и многих других образовних, али и демографико-социолошких фактора“, рекао је Ранђеловић.

Он је истакао да треба мало дубље читати извештаје Завода, јер се у њима види да има доста деце која имају значно боље резултате и деце која, нажалост, имају још слабије резултате у односу на просек.

„Ова година није била ни по чему специфична у односу на раније године да би требало сада значајно дизати панику. Али, као одговоран образовни систем, ми једнако бринемо и кад је просек 11 и кад је просек 13, и кад је просек 15. И увек се ради на унапређењу, увек се ради на променама које би у неким даљим инстанцама за даље генерације дале још боље резултате“, истакао је Ранђеловић.

Додао је да је и поред тога мала матура у нашем систему остала једини национални испит који најреалније приказује знање.
„Мала матуре је остала онај тренутак који даје праву слику, као што ће у једном тренутку велике матуре дати праву слику код деветнаестогодишњака на завршетку средње школе. Дакле, ми за ову генерацију немамо разлога да бринемо о било каквим катастрофалним резултатима. Нису такви. Они су такви какви су. Они осликавају знања наше деце“, рекао је Ранђеловић.

Он је нагласио да најлошији резултати служе да би се тачно знало шта да се ради и како да се поправи слика за будуће генерације.
Додао је да генерације сада нису исте као генерације пре 10 година, а далеко од оних генерација од пре 50 година и да је потребно да систем то прати.

„Ми морамо као систем да пратимо, начином оцењивања да пратимо оно што је ново доба донало новим генерацијама. Наше генерације данас другачије размишљају, бржи су од нас, више знају, другачије читају текстове и ми морамо то да пратимо, јер ако се држимо онога како је било пре много година, деца једноставно неће то радити, неће разумети. Ми не можемо да радимо у систему на исти начин као што је било раније, морамо да мењамо“, рекао је Ранђеловић.

Он је саопштио да Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања ради на измени стандарда и да промене могу да се виде из године у годину.

„Завод ће се трудити да помогне понудом адекватне литературе, адекватне збирке, где се на другачији начин размишља, на другачији начин нуде питања, на другачији начин траже одговори и да пробамо да наша деца на крају образовања имају функционалније и боље знање“, рекао је Ранђеловић.

Rekordan iznos stipendije za nastavnička zanimanja, prijave studenata u toku

Преузмите андроид апликацију.