Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

“ПРЕГЛЕДАНА,ПРЕЖИВЕЛА” Бесплатни мамографски прегледи на Тргу слободе – превенција је кључ за победу у борби против рака!

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.
Фото: НС Уживо

Према подацима, у свету се годишње региструје око 2.260.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Превенција је кључ у овој битки. Мобилни мамографи биће постављени на тргу Слободе у Новом Саду од 21. до 25. октобра од 09:00 до 15:00 часова.

„Као неко ко је преживео карцином дојке, свесна сам да су превентивни прегледи веома важни. Да се нисам редовно прегледала и да нисам од своје 25. године ишла на ултразвучне прегледе, ја данас вероватно не бих била жива. Важно је и најважније, да се жене редовно прегледају.

Треба да се прегледају једном годиншње, да се уради ултразвук. Лекари саветује да се мамографија у тим годинама ради на две године. Важно је прегледати се, рак дојке не може да се спречи, али превентивним прегледима може да се открије на време.

Када се открије на време, стопа преживелости и квалитет живота је много бољи. Не бојте се, истрајте, борите се против карцинома дојке. Имате породицу, пријатеље, децу све оне који вас воле. Важно је да сте добро и да сте здраве. Нема одустајања, нема предаје“, Јелена Вујовић, новинарка портала “Градске инфо”.

Фото: НС Уживо

Да су суграђанке примиле ову поруку к’ знању, показују подаци да се у року од сат времена прегледало 35 суграђанки.

Мобилни мамографи биће постављени на тргу Слободе у Новом Саду од 21. до 25. октобра од 09:00 до 15:00 часова.

Поред прегледа, цео догађај прати и изложба фотографија жена које су победиле рак, као инспирација и подстрек свим женама да буду храбре и да се прегледају.

Жене које могу да се прегледају треба да испуњавају следеће услове:

Да имају више од 40 година и да нису у програму праћења било каквих промена на дојкама у некој од здравствених установа
Да је од последње мамографије прошло годину дана

Подела бројева почиње сваког дана од 08.30, а прегледи почињу од 09.00 часова. Једна жена добија један број.

Организатор бесплатних превентивних прегледа је портал “Градске инфо”.

Акцију су подржали и партнери су КЦВ “Војводине” и Покрајински секретаријат за здравство, као и Управа за здравство Града Новог Сада.

Ponedeljkom samo radno! (ponedeljak, 21. oktobar)

 

Преузмите андроид апликацију.