Почетна > Свет
Свет

У случају споразума о прекиду ватре, Израел жели да разоружа Хезболах

Израел жели да активно спроводи разоружавање Хезболаха на југу Либана и да задржи несметан приступ либанском ваздушном простору у оквиру било каквог споразума о прекиду ватре којим би се окончао рат у тој области, наведено је у извештају који детаљно описује захтеве које је Израел пренео Белој кући.
Фото: Танјуг/AP/Ohad Zwigenberg

Позивајући се на америчке и израелске званичнике, портал Axios је пренео да су ови захтеви укључени у документ који је саставила израелска власт, а који је достављен изасланику Беле куће Ејмосу Хохштајну уочи његове данашње посете том региону, преноси Тајмс ов Израел.

Према овим изворима, Израел жели да буде у могућности да спроводи „активну примену“ Резолуције Савета безбедности УН 1701, која захтева да либанска војска буде једина снага опремљена оружјем на југу Либана.

Израелске власти такође захтевају слободу да спроводе своје операције у либанском ваздушном простору.

Израел тврди да се Резолуција СБ УН 1701 од усвајања 2006. године углавном није спроводила што је, како наводи, омогућило Хезболаху да створи значајне залихе оружја и оснажи своје одбрамбене капацитете, при чему ни мировне снаге УНИФИЛ ни либанска војска нису били спремни да се супротставе тој милитантној групи коју подржава Иран.

„Наша главна порука гласи да, ако либанска војска и УНИФИЛ ураде више, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ће урадити мање, и обрнуто“, пренео је ТОИ цитирајући једног израелског званичника.

Исти извор наводи да САД подржавају јачање мандата УНИФИЛ-а и либанске војске како би се боље супротставили Хезболаху.

Cene nafte u padu nakon vesti da Izrael neće napadati iranska naftna postrojenja

Преузмите андроид апликацију.