Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Синоћ почео 44. НОМУС (ФОТО)

Једна од  најугледнијих манифестација посвећених уметничкој музици на овим просторима, НОМУС фестивал, одржава се од 18. до 26. октобра.

У тих девет номусовских дана смештено је исто толико програма, који ће се дешавати у Синагоги, са почетком у 20.00 часова. Организатор је Музичка омладина Новог Сада, а покровитељ Град Нови Сад.

Чланица Градског већа за културу Тијана Делић присуствовала је отварању 44. издања НОМУСА, којe је отворила једна од најизвођенијих српских композиторки Александра Вребалов, уз наступ реномираног ансамбла Војвођанског симфонијског оркестра, под вођством Габријела Бебешеље, главног диригента Оркестра Филхармоније „Ђеорђе Енеску“ у Букурешту, уз Жељка Лучића, једног од најцењенијих баритона данашњице.

„Драго ми је што ће и ове године НОМУС бити место сусрета чувених музичара из Европе и света, а публици понудити обиље рановрсних дела, форми и жанрова. Пред нама су дани када ћемо имати прилику да се препустимо чарима музике, која на најлепши начин уме да обогати живот и учини га лепшим и узвишенијим. Поносни смо на НОМУС и захвални Музичкој омладини што већ деценијама чува и негује праве културне вредности у Новом Саду“, рекла је Тијана Делић.

У оквиру 44. издања Новосадских музичких свечаности које се реализују под слоганом „Meeting points/Место сусрета“ наступиће реномирани солисти и ансамбли из 15 земаља света.

Програмске стубове Фестивала чиниће три оркестарска концерта, док ће један концерт бити посвећен и узвишеној хорској духовној музици. Камерно музицирање, као важно обележје НOMУС-а обухватиће три програма најфиније класичне музике, док су за овогодишње програмске искораке изабрани визионар и импровизатор – Александер Баланеску и квартет Баланеску, којима ће се на сцени придружити виолиниста Лајко Феликс, као и Марија Помјановска која свира на пољским изворним инструментима.

НОМУС данас важи за међународно средиште одабране, високо квалитетне музике и врхунског извођаштва и као такав проглашен је за манифестацију од изузетног значаја од стране Министарства културе Републике Србије, а од 2012. године, заједно са најзначајнијим фестивалима у нашој земљи постао је и члан ЕФА (Међународне асоцијације Европских фестивала). Детаљне  информације о програму 44. НОМУСА доступне су на линку.

Ovog vikenda muzike neće manjkati! I na pijacama će biti muzika! (vikend, 19. i 20. oktobar)

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке