Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Најфинија класика и концерти камерне музике у извођењу изузетних домаћих и страних музичара на Новосадским музичким свечаностима 20. и 21. октобра

Фестивал Номус је неко време у потпуности био фокусиран на камерне форме. Иако је данас у том погледу присутан потпуно отворен и слободан концепт, камерна музика у њеним најразличитијм облицима је и даље једно од врло важних и с посебном пажњом обликованих програмских сегмената Номуса.
Фото: Промо

Таква су и два наредна програма на овогодишњем издању фестивала.

Недеља 20. октобар, Синагога, 20,00 часова

Роман и Пријатељи I

Програм:

С. Прокофјев: Соната за две виолине, оп.56

Д. Шостакович: Клавирски квинтет у г-молу, оп.57
***
Ц. Францк: Клавирски квинтет у ф-молу, оп.14

Поред изванредног виолинисте Романа Симовића, који је и покренуо читаву идеју да се направи овај фантастични камерни пројекат, на првом концерту ће између осталих музичара свирати и виолиниста Даишин Кашимото.

И Роман и Даишин имају завидне солистичке међународне каријере с наступима у најпрестижнијим концертним дворанама широм планете и најбољим светским оркестрима и диригентима данашњице. Обојица су и дугогодишњи концертмајстори еминентних ансамбала: Симовић Лондонског симфонијског оркестра, а Кашимото Берлинске филхармоније.
Остали уметници у овој музичкој заједници – виолисткиња Милена Симовић, виолончелисткиња Моника Лесковар и пијаниста Енрико Паче, поседују изузетне музичке и техничке квалитете и имају богат стаж камерног музицирања и то с неким од највећих имена данашње светске музичке сцене.

Понедељак, 21. октобар, Синагога, 20,00 часова

Програм „У част Фореу“ поводом 100 година од смрти знаменитог француског композитора, Габријела Фореа

Програм:

G. Faure:

: Клавирски квартет бр. 2 у г-молу, оп. 45

W. A. Mozart:

Клавирски квартет у г-молу, К. 478

G. Faure:

Елегија оп. 24 за виолончело и клавир

Клавирски квартет бр. 1 у ц-молу, оп. 15

Програм „У част Фореу“ осмислио је пијаниста Ерик ле Саж. Овог музичара светски медији сложно описују као типичаног и врло цењеног представника француске пијанистичке школе, истичући његов суптилни звук, кристалну јасноћу, урођени осећај за форму и поетско фразирање.

Габријел Форе је, с друге стране, имао кључну улогу у обнови француске музике у духу традиције, односно у успостављању аутохтоног француског стила ком-позиције, очишћеног од немачких утицаја. Он је био много више од композитора једног импозантног и вољеног дела – Реквијема, како га већина данас пре-познаје.
Увидећи Фореов значај за развој француске музике, као и лепоту његових дела, Ерик ле Саж је снимио албуме с композиторовим комплетним камерним делима с клавиром („Б-Рецордс“, 2021) и свим ноктурнима („Алпха“, 2019). Сарадници на албумима, али најчешће и на концертима Ерика ле Сажа су Даишин Кашимото и Лиз Берто. Тој већ увелико уиграној екипи придружиће се на Номусу израелски челиста Цви Плесер, а у извођењу неких од Фореових најпопуларнијих дела.

Улазнице за концерте могу да се купе радним данима у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344) од 9х до 14х и увек на дан концерта од 18х до 20х у холу Синагоге.

Цена карте је: 1.000 динара

Limanska i Satelitska pijaca ovog vikenda postaju koncertne dvorane

Преузмите андроид апликацију.