Подсећамо вас како се правилно кува краљица свих кафа!
Има нешто посебно у домаћој кафи, али данас се у кафићима налази све ређе и углавном је пијемо код куће. Али како се правилно кува права домаћа кафа и које су то најчешће грешке који можда и ви правите?
Прво и основно, за добру домаћу кафу потребна је квалитетна мешавина и зато немојте да штедите на њој – пијете је из задовољства, а не из преке потребе!
Друго, мало ко зна да за домаћу кафу на почетку вода не треба да прокључа. У џезви се вода загрева до тик пред врење, па се склања с рингле.
Део воде одлива се у шољицу, а у остатак се додаје кафа (по једну богату кашичицу за сваку шољицу или више ако су шоље веће или волите веома јаку кафу).
Промешајте да нема грудвица, па вратите на шпорет и кад нарасте до ивице џезве поново склоните с рингле и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите лонче на врућу ринглу и оставите да проври.
Склоните са шпорета, сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за служење!
Основне грешке код припреме кафе:
– Превише мешања убија укус;
– Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе;
– Мешање након што је кафа закувана, проврела и склоњена са рингле такође ће изменити укус омиљеног јутарњег напитка;
– Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре додавања и закувавања кафе.
Пробајте и сами ћете се уверити колико је укус другачији – бољи!
Преузмите андроид апликацију.