Почетна > Свет
Свет

Бајден данас у Берлину са кључним европским партнерима

Амерички председник Џозеф Бајден данас ће се у Берлину састати са кључним европским партнерима како би учврстио сарадњу и разговарао о питањима везаним за рат у Украјини и сукобе на Блиском Истоку.
Фото: Танјуг/AP Photo/Matthias Schrader

Бајден ће бити дочекан војним почастима, пре него што му председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер уручи највише немачко одликовање, као признање за допринос немачко-америчком пријатељству и трансатлантској повезаности током 50 година политичке каријере, пренео је Ројтерс.

Током посете, Бајден ће имати разговор иза затворених врата са немачким канцеларом Олафом Шолцом, у којем ће се фокусирати на безбедност, трговину и економска питања.

Двојица лидера ће се затим придружити британском премијеру Киру Стармеру и француском председнику Емануелу Макрону на заједничким разговорима о украјинској кризи.

С обзиром на то да би ово могла да буде Бајденова последња посета Европи као председника, аналитичари истичу важност овог путовања као знак чврсте сарадње између САД и Немачке, која је драстично смањила увоз руског гаса и повећала издвајања за одбрану у складу с НАТО циљевима.

До Бајденове посете долази након што је украјински председник Володимир Зеленски представио свој План победе за окончање рата са Русијом.

Бајден је првобитно требало да отпутује у америчку војну базу Рамштајн у Немачкој, али је то путовање отказао због урагана Милтона у појединим деловима САД.

Pentagon: SAD su Izraelu dale obaveštajne podatke za praćenje lidera Hamasa

Преузмите андроид апликацију.