Почетна > Свет
Свет

Ким Џонг Ун назвао Јужну Кореју страном и непријатељском земљом

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун назвао је Јужну Кореју „страном и непријатељском земљом“, пренела је јутрос КЦНА са фотографијама на којима се виде Ким и високо позиционирано војно особље како прегледају мапу са натписом „Сеул“.
Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Извештај долази дан након што је КЦНА саопштила да је Северна Кореја изменила свој устав како би Јужну Кореју означила као „непријатељску државу“ и одбацила уједињење две земље, пренео је Ројтерс.

Ким је ове године све више нападао Јужну Кореју, оптужујући Сеул да је у дослуху са Вашингтоном како би допринео колапсу севернокорејске власти.

Прошле недеље, севернокорејска војска је најавила план да „потпуно одвоји“ територију Северне Кореје од Јужне Кореје, наводећи да је обавестила америчку војску о том потезу како би „спречила било какво погрешно тумачење и случајне сукобе“.

Јужна Кореја је саопштила да је њена политика да настави да тежи националном уједињењу, али да ће да одговори силом уколико Северна Кореја покаже било какав облик агресије.

Сеул је упозорио да ће, ако Северна Кореја нанесе штету безбедности народа, „тај дан бити крај севернокорејског режима“.

Међукорејске тензије појачане су након што је Ким крајем прошле године дефинисао две Кореје као „две непријатељске државе,“ предузимајући кораке за рушење међукорејских копнених рута.

Северна Кореја је од тада уклонила уличне светиљке и поставила мине дуж своје стране железничких линија и распоредила војнике за изградњу противтенковских баријера и јачање ограде од бодљикаве жице на својој страни Демилитаризоване зоне која дели две земље.

Тензије су додатно порасле након што је Северна Кореја саопштила да је овог месеца јужнокорејска војска три пута слала дронове изнад Пјонгјанга.

Ким Јо-Џонг, утицајна сестра севернокорејског лидера упозорила је на „ужасну катастрофу“ ако јужнокорејске беспилотне летелице поново буду детектоване изнад Пјонгјанга.

Pentagon: SAD su Izraelu dale obaveštajne podatke za praćenje lidera Hamasa

 

Преузмите андроид апликацију.