Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Боја и облик шољице утичу на укус кафе

Многи различити фактори утичу на то како ћемо уживати у кафи – од финоће млевења и наших година, до температуре напитка док се хлади.

Али, да ли сте икада заиста размишљали о самој шољи из које пијете кафу?⁠ ⁠ Све већи број истраживања показује да облик шоље има већи утицај на искуство пијења кафе него што смо првобитно мислили. Бразилска неуронаучница Фабијана Карваљо са Универзитета Кампинас, бави се проучавањем како наша чула реагују на спољашње стимулусе, укључујући посуде из којих конзумирамо пиће. Она је 2018. године објавила рад који сугерише да облик шоље утиче не само на наше целокупно уживање у одређеној кафи, већ и на то како опажамо слаткоћу и киселост омиљеног напитка.

Истраживање др Карваљо се заснивало на студији која је сугерисала да тежина, текстура и облик кафе шољица имају велики утицај на наша чулна искуства.⁠ ⁠
Фото: Pexels/Marina M
Утицај психолошких фактора

Наша перцепција укуса није само питање физиологије, већ је и дубоко повезана са психолошким факторима. Очекивања која стварамо на основу изгледа шољице могу утицати на то како интерпретирамо укусе. На пример, кафа из шољице јарких боја може се перципирати као мање горка, јер светле боје често асоцирамо са слаткоћом или благим укусима.

Др Фабијана Карваљо и њен тим користе ове податке не само да би боље разумели како функционише људска перцепција укуса, већ и како би унапредили дизајн шољица за кафу и других производа који користе чула као део искуства конзумације. Ова истраживања могу имати примену у угоститељству, где мале промене у облику и дизајну шољица могу значајно променити начин на који гости уживају у кафи.

Облик шољице и перцепција укуса

Различити облици и боје шољица за кафу могу значајно да утичу на перцепцију укуса.

Облик шољице може променити начин на који доживљавамо текстуру и арому кафе. На пример, шољице са широким отвором често омогућавају већу дисперзију ароме, што доводи до интензивнијег мирисног доживљаја, а тиме и перцепције богатијег укуса. С друге стране, високе и уске шољице могу концентрисати арому, па кафа може деловати снажније и горче.

Боја шољице и очекивања

Боја шољице, такође, игра кључну улогу у перцепцији укуса. Др Фабијана Карваљо и њени сарадници показали су да шољице различитих боја могу да изазову различите емотивне и сензорне одговоре код испитаника.

Беле шољице: Ова боја често доводи до јаче перцепције горчине кафе, вероватно зато што ствара контраст са тамном бојом кафе, визуелно појачавајући њену интензивност.

Златне и сребрне шољице: Ове металне нијансе могу створити асоцијације на луксуз и елеганцију, што може да доведе до тога да кафа буде доживљена као „богатија” и квалитетнија. Златне шољице, у поређењу са сребрним, често изазивају осећај топлине и слаткоће.

Шарене шољице: Јарке боје или занимљиви узорци могу учинити искуство испијања кафе забавнијим и опуштенијим, па се укус може чинити пријатнијим и мекшим, због позитивне асоцијације.

Ako imate problema sa spavanjem, ovaj napitak vam može pomoći!

Преузмите андроид апликацију.