Почетна > Свет
Свет

Медији: Нетанијаху наложио да се породицама талаца потврди убиство Синвара

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наложио је сарадницима да обавесте породице талаца да је лидер Хамаса Јахја Синвар мртав, преноси израелски Канал 12.
Фото: ТанјугAbir Sultan/Pool Photo via AP

Удружење породица талаца раније данас је позвало израелску владу да искористи вероватно убиство Синвара како би се обезбедио хитан договор о таоцима.

Тајмс оф Израел пренео је речи неименованог израелског званичника који је изјавио да је Синвар убијен у нападу на зграду у Рафи, у јужном Појасу Газе.

Истовремено, Хамас је упозорио на “лажне вести“, наводећи да се званичне изјаве ове милитантне групе објављују само на Телеграм каналу или веб-страници.

Израел испитује могућност да ли је у нападу израелске војске у Гази убијен вођа палестинског Хамаса Јахја Синвар, а неименовани израелски високи званичник каже да је велика вероватноћа да је он ликвидиран.

Утврђује се идентитет особе која је била међу тројицом убијених припадника палестинског Хамаса током једне од последњих операција ИДФ у Појасу Газе.

Израелска телевизија Кан подсећа да Израел има ДНК узорак Синвара, пошто је раније био у израелском затвору.

Тело убијеног је у поседу израелске војске и ДНК провера ће омогућити да се са 100 одсто сигурношћу утврди да ли је лидер Хамаса елиминисан.

Синвар је именован почетком августа за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханијеа у Техерану.

Синвар (61) стоји иза напада на Израел 7. октобра прошле године, од када га израелска војска тражи у енклави.

Он је провео 23 године у израелским затворима пре него што је пуштен 2011. године у оквиру размене затвореника.

Zelenski: Rekao sam Trampu – ili će Ukrajina ući u NATO ili će imati nuklearno oružje

 

Преузмите андроид апликацију.