Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Пољска уметница Марија Помјановска и вокални ансамбл Симултанео у суботу 19. октобра на Номусу

Гошћа на овогодишњем Номусу биће сјајна и необична пољска уметница, мултиинструменталисткиња, вокална интерпретаторка и композиторка Марија Помјановска.
Фото: Промо

Поред тога што наступа у чувеним дворанама широм света и свира заједно с музичким великанима данашњице као што су, на пример, Јо Јо Ма, Гил Голдстин, Гонзало Рубелкаба или Бранфорд Марсалис, Марија је успешно реконструисала више изумрлих старих пољских гудачких инструмената.

Програм Нова лице традиције, осмишљен је управо с циљем да промовише, али и данашњем слушаоцу приближи један од тих „оживљених“ инструмента под називом сука.

Дела за суку и вокални октет која се тако крију иза наслова Нова лице традиције написали су савремени аутори из Пољске, Србије и Летоније – Ана Роцлавска Мусјалчик, Александра Вребалов и Угис Праулињш (Уģис Праулиņш), а извешће их Марија Помјановска и Вокални октет Симултанео.

Цео пројекат је смислио и покренуо диригент Карол Кисјел.

Концерт ће бити одржан у Синагоги са почетком у 20,00 часова.

Улазнице за концерт се могу купити радним данима од 9.00 до 14.00 часова у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2; 021/452-344), као и на дан концерта од 18.00 до 20.00 часова у холу Синагоге.

Цена карте је 1.000 динара.

Марија Помјановска је до сада објавила чак 27 компактних издања с ауторском музиком, као и аранжманима туђих дела, од којих су многи освојили престижна национална и међународна признања. Током досадашње каријере приредила је бројне успешне солистичке концерте у чувеним дворанама широм света.

Од 2011. развија јединствене пројекте у Азији и Африци, који укључују арапске, пакистанске, сенегалске, иранске, корејске, кинеске, јапанске и индијске музичаре и базирају се на народној музици Мазовије. Компонује музику за позоришне представе и филмове. Директорка је Међународног фестивала „Cross-Culture“.

Добитница је значајног броја еминентних националних и међународних награда и признања.

Карол Кисјел је добитник бројних стипендија и признања, претежно из области науке и фолклорног наслеђа.

Подједнако је посвећен раној и савременој музици коју негује кроз извођаштво. Од 2015, као диригент и уметнички директор Вокалног ансамбла „Симултанео“, осваја награде на националним и међународним такмичењима и учествује у низу уметничких догађаја широм Пољске, као и у Естонији, Финској и на Исланду.

Сарађује често са савременим композиторима. Предаје на Музичкој академији „Станислав Моњушко“у Гдањску и ради као професор на Факултету уметности Универзитета Варминско-мазуријског војводства у Олштину.

Оснивач је и председник Фондације „Poluhumnia“, основане с циљем популаризације ране и савремене музике.

„Симултанео“ је ансамбл који је претежно фокусиран на извођење ране, посебно ренесансне и барокне музике, али и савремених композиција. Окупља талентоване певаче који су развили своје вокалне вештине на студијама соло певања или захваљујући богатом искуству стеченом у реномираној Хорској заједници „Tri-City“.

Отворен је за стилски разнолике жанрове, па публика на њиховим концертима може да чује православну духовну музику, различите световне композиције, фолклорне песме пореклом из Естоније или француске шансоне. Наступао на појединачним концертима, али и фестивалима ране музике у Пољској и изван њених граница.

Pozorišni festival „Upad“ startuje 29. oktobra do 4. novebra

 

Преузмите андроид апликацију.