Почетна > Бизнис
Бизнис

Децу заштитити од скупих додатака за видео игрице

Eвропска организација за заштиту потрошача (БЕУЦ) и њене чланице из 17 земаља осудили су водеће компаније за видео-игрице и пријавили их властима ЕУ због непоштене пословне праксе и кршења прописа за заштиту потрошача.
Фото: Unsplash/jeshoots

Ова пријава се односи на компаније које стоје иза игрица као што су „Фортнајт”, „ЕА Спортс ФЦ 24”, „Мајнкрафт” и „Клаш оф кланс”. Како је наведено у саопштењу, упозорење БЕУЦ-а Европској комисији и Европској мрежи потрошачких власти открива како индустрија видео-игара максимизује потрошњу корисника нудећи им премијум валуте у игри.

Конкретно, БЕУЦ и њене чланице су схватили да потрошачи не могу да виде стварну цену дигиталних артикала, што доводи до прекомерне потрошње. Ту је и недостатак транспарентности цена премијум валута у игри и потреба за куповином додатне валуте у пакетима, због чега корисници троше више новца.

Компаније које стоје иза најпопуларнијих видео-игара, планетарно познатих, јесу и те како свесне да је реч о осетљивој популацији и због тога користе различите трикове како би их привукли да троше више новца. Један од захтева потрошачких организација је да се производи неопходни за игрице нуде у стварном износу новца или да се он приказује опционо на тај начин да би свима било лакше да имају јасну слику колико троше.

Према подацима БЕУЦ-а, 84 одсто корисника узраста од 11 до 14 година игра видео-игре у Европи, док је тржиште куповине игара било вредно око 50 милијарди долара у свету 2020. године. Иако су међу онима који највише играју, деца су врло мало финансијски писмена и лако су подложна виртуелним валутама, наведено је у саопштењу ове организације.

EK zahteva od „Temua” da objasni svoje poslovanje

Преузмите андроид апликацију.