Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Сајам саобраћаја у Новом Саду – место заједничког доприноса безбеднијем саобраћајном окружењу

Потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић отворила је данас Сајам саобраћаја, који се одржава на Новосадском сајму, где ће главна тема овог дводневног скупа бити повећање безбедности учесника у саобраћају.
Фото: Покрајинска влада

Сајам саобраћаја и симпозијум „Превенција саобраћајних незгода на путевима 2024″ – одржавају се под покровитељством Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а организатори догађаја су Центар за безбедност саобраћаја, Новосадски сајам и Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду.

Потпредседница Божић је похвалила идеју организатора да на једном месту окупи стручну јавност, представнике републичких, покрајинских и локалних институција, како би заједнички пружили допринос безбеднијем саобраћајном окружењу.

Она је посебно истакла важност едукација и кампања на унапређивању превентивних активности и културе у саобраћају, у циљу смањења страдања у саобраћајним незгодама у нашој земљи.

Фото: Покрајинска влада

„Треба да будемо још гласнији и речитији ради решавања свих оних проблема, који изазивају страдања због саобраћаја и односе животе. Покрајинска влада и Влада Републике Србије уложиле су значајна средства на унапређивању саобраћајне инфраструктуре. Али, битно је да се суштински обратимо појединцу у циљу превенције“, истакла је Божићева.

Она је пренела да је у разговору са учесницима овог скупа иницирана и идеја о неопходности поновног тестирања учесника у саобраћају, поготово оних који су то урадили пре више од десет година. Посебно је указала на важност едукација намењених најмлађима, које на ову тему треба сензибилисати у најранијем узрасту.

Потпредседница Божић поручила је да рад на сигурности у саобраћају мора бити у центру наше пажње и рада, како би негативне трендове и број страдалих у саобраћају који нас прати смањили на најмању могућу меру.

На отварању се обратио и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Бојан Врањковић, који је истакао да је Војводина неспорно на правцу значајног побољшања и унапређења саобраћајне инфраструктуре.

Фото: Покрајинска влада

„Уз развој саобраћајне инфраструктуре, примарна тема овог скупа је и безбедност саобраћаја, пре свега када је реч о о најмлађим учесницима. Из тог разлога Секретаријат је издвојио средства и финансирао прегледе преко 500 зона школе и израдио преко 300 саобраћајних пројеката за њихово уређење“, рекао је секретар Врањковић и додао да ће ресорни секретаријат у сарадњи са ресорним министарством ускоро започети са пројектом системског сагледавања безбедности саобраћаја на пружним прелазима, како би се утврдили и мапирали ризици, те одредиле мере којима би се број незгода на укрштању пруга и путева свео на минимум.

Фото: Покрајинска влада

На отварању скупа обратили су се и генерални директор сајма Никола Ловрић, декан Факултета техничких наука проф. др Борис Думнић, продекан Саобраћајног факултета проф. др Далибор Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и помоћник начелника Управе Саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Златко Беленцан.

Посетиоце овог сајма очекују панели, трибине и стручни скупови посвећени превенцији саобраћајних незгода на путевима 2024, а биће речи о системским едукацијама у безбедности саобраћаја, као и о безбедности на пружним прелазима у Србији, али и о савременим трендовима и мобилности. 

Delegacija Pekinga u poseti Novom Sadu

 

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.