Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Рожић: Почели радови на обнови Торња са сатом на Петроварадинској тврђави! Ево када се очекује завршетак

Из Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, в.д. директора Далибор Рожић истакао је за НС Уживо да су у понедељак, 14. септембра званично започети радови на обнови Торња са сатом на горњем Лудвиговом бастиону на Петроварадинској тврђави.
Фото: Градске инфо

– Предвиђено је да у 150 радних дана овај посао буде завршен, како грађевинско-занатски радови тако и конзерваторско-рестаураторски радови. С обзиром да конзерваторско-рестаураторски радови изискују израду у радионици, самим тим је потребно издвојити више времена. Што се тиче грађевинских радова, они подразумевају покривање крова, рад на фасадама као и на спољним и унутрашњим зидовима. Такође, радиће се и декоративни врх бројчаника са казаљкама – истакао је Рожић за наш портал.

Истиче се и да је посебна пажња у пројекту посвећена рестаурацији и конзервацији затега, носача и других елемената од гвожђа у унутрашњости торња, бројчанику и казаљкама на сату, као и изради новог позлаћеног декоративног врха који се састоји од носећег копља, јабуке, ознака страна света, ветроказа и врха у облику срца.

Завод наводи и да ће оригинални, стари делови декоративног врха бити очишћени и конзервирани према правилима струке и налазиће се у надлежној музејској установи, Музеју Града Новог Сада.

Фото: Градске инфо

Радови на обнови Торња са сатом на Петроварадинској тврђави изводе се како би се уклониле све штетне последице настале у великом невремену које је задесило Нови Сад у јулу прошле године.

Из ове установе подсећају и да се Торањ налази у склопу Просторно културно-историјске целине горња и доња тврђава са подграђем и да је културно добро од великог значаја.

Извођач ових радова је “Орнамент Инвест инжењеринг”.

„Start up“ Novosadski noćni bazar u petak, 18. oktobra na Ribljoj pijaci

Преузмите андроид апликацију.