Почетна > Свет
Свет

Четири петине Украјинаца подржало закон о забрани цркава повезаних са Русијом

Анкета Кијевског међународног института социологије објавила је да четири петине Украјинаца подржава нови закон о забрани верских заједница које су повезане са Русијом.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Babenko

Украјинска православна црква (УПЦ) годинама се суочава са оптужбама да је „оруђе утицаја“ Москве у Украјини и да део њеног свештенства сарађује са руским обавештајним службама, преноси Ројтерс.

УПЦ негира те наводе и тврди да је у мају 2022. године званично раскинула све везе са Руском православном црквом, која је била њена матична црква.

Украјина је у августу усвојила закон који забрањује Руску православну цркву на украјинској територији и навела је да ц́е владина комисија саставити списак организација које су „повезане“ са Руском православном црквом.

Посланици су рекли да ц́е процес забране УПЦ бити дуг и компликован, јер је свака парохија УПЦ појединачно правно лице и да ц́е имати рок од девет месеци да одлучи да ли жели да напусти цркву.

Чак и на русофоном истоку, више од 70 одсто испитаника подржало је забрану.

У анкети, 16 одсто Украјинаца је навело да се противи забрани, док четири одсто „није сигурно“, а 80 одсто је „за“.
Десетине свештенства УПЦ ухапшено је и суђено им је по оптужбама за издају и сарадњу са Русијом.

УПЦ је саопштила да је „жртва лова на вештице“.

Посланици у Естонији и Чешкој такође су ове године изразили забринутост због утицаја Москве преко Руске православне цркве у њиховим земљама.

Putin podneo Državnoj dumi predlog o ratifikaciji sveobuhvatnog sporazuma sa Korejom

Преузмите андроид апликацију.