Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом здравља „Нови Сад“ организује две акције поводом Светског дана хране

Поводом обележавања 16.октобра, Светског дана хране, тим Саветовалишта за младе и Центар за промоцију здравља Дома здравља „Нови Сад“ организује акције на две локације.
Фото: Градске инфо

Тема овогодишњег Светског дана хране је “Право на храну за бољи живот и будућност – да нико не буде гладан”.

Пољопривредници у свету производе довољно хране да прехране више од глобалне популације, а глад и даље постоји.

Око 733 милиона људи суочено је са глађу због неповољних временских прилика, сукоба, економских падова, неједнакости и пандемије. Ово најтеже утиче на сиромашне и угрожене, од којих су већина део пољопривредних домаћинства, што одражава повећање неједнакости у земљама и унутар њих.

Храна је трећа најосновнија људска потреба, после ваздуха и воде. Људска права као што су право на храну, живот и слободу, рад и образовање призната су Универзалном декларацијом о људским правима и представљају два правно обавезујућа међународна пакта.

Тим Саветовалишта за младе у сарадњи са Медицинском школом “7. април” одржаће у основној школи “Иво Лола Рибар” у Улици Краљевића Марка бр.2а јавни час на тему “Значај правилне исхране” 16.октобра (среда) од 08.00 до 12.00 часова.

У оквиру јавног часа биће организоване следеће здравствено васпитне активности:

– организовање мини пијаце са сезонским воћем и поврћем и производима
– јавни час посвећен правилној исхрани, за ниже разреде (други и трећи), где би ученици трећег разреда Медицинске школе „7.април “ одржали предавање на задату тему (вршњачка едукација).
– индивидуално саветовање ученика на тему значаја правилне исхране
– организовање здравствено-васпитне изложбе у холу школе

Превентивни центар Дома здравља “Нови Сад“ реализује пројекат : “Обележавање значајних датума по календару Јавног здравља: Светски дан хране” уз подршку Градске управе за здравство, са следећим активностима :

– 16.10. 2024. године од 10.30 до 13.00 часова у ТЦ “Променада” (на доњем нивоу) грађани ће моћи да преконтролишу: шећер и холестерол из капи крви, висину крвног притиска и пулса, израчунају БМИ, ученици МЦ Висион Ацадемy (куварског смера) направиће здраве залогаје и давати рецепте о здравом припремању намирница.

Савете о начину исхране заинтересовани могу добити и од стручњака са Института за јавно здравље Војводине.

Јавна манифестација је усмерена на формирање позитивних ставова у вези са правилним навикама у исхрани најшире популације, на превенцију масовних незаразних болести које су последица неправилне исхране и недовољне физичке активности, као и на превенцију нутритивних поремећаја код младих.

Utorak između dva meseca! (utorak, 15. oktobar)

 

Преузмите андроид апликацију.