Почетна > Свет
Свет

Кина упозорила САД да не шаљу погрешне сигнале снагама „независности“ острва Тајван

Кина је данас позвала Сједињене Америчке Државе (САД) да не шаљу погрешне сигнале снагама које се залажу за „независност“ кинеског региона Тајван.
Фото: Танјуг/AP/Ng Han Guan

„Уколико САД заиста брину о миру и стабилности у Тајванском мореузу и просперитету региона, треба да се придржавају принципа једне Кине и три заједничка саопштења Кине и САД“, рекла је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг на конференцији за новинаре, коментаришући саопштење америчког Стејт департмента о вежбама Кинеске народне ослободилачке војске „Заједнички мач-2024Б“ које се одвијају око острва Тајван, преноси Кинески међународни радио.

Она је упозорила да би САД требало да делују у складу са обавезама својих лидера да не подржавају тзв. „независност“ Тајвана, да престану да наоружавају кинески регион Тајван и да не шаљу погрешне сигнале сепаратистичким снагама „независности“ те кинеске територије.

Портпаролка кинеског Министарства је рекла да су „независност“ кинеског региона Тајван и мир у области Тајванског мореуза непрекидно у сукобу и да ће провокације снага „независности“ тог острва неизбежно наићи на противмере.

“Кина је увек била посвећена очувању мира и стабилности у региону, што је очигледно регионалним земљама. Тајван је део Кине, а питање Тајвана је унутрашња ствар Кине која не трпи страно мешање“, поручила је она.

Источна команда Кинеске народне ослободилачке војске (КНОВ) данас је организовала вежбе „Заједнички мач 2024Б“ у Тајванском мореузу, у којима учествују војска, морнарица, ваздухопловство и ракетне јединице, као и северно, јужно и источно од острва Тајван.

Како се наводи у саопштењу, ове вежбе су „снажно средство одвраћања сепаратистичким активностима елемената који подржавају ‘независност’ Тајвана, легитимне су и неопходне мере за очување националног суверенитета и националног јединства“.

Kina: Zvanični Peking uvodi sankcije za dvojicu promotera „tajvanske nezavisnosti“

Преузмите андроид апликацију.