Почетна > Бизнис
Бизнис

Без угља из Покровска украјинска привреда ће умрети

Напредовање руских снага у Доњецку померило је линију фронта на свега неколико километара од Покровска, кључног града у овом делу источе Украјине. То је отворило нове војне и економске ризике Кијеву који се већ спрема за за веома тешку зиму.
Фото: Unsplash/AHMAD BADER

Руси већ дуже време покушавају да заузму Покровск не фронтално него по боковим у „клешта“. Њихов маневар почео још у јулу и сваким даном су му све ближе циљу. Некада динамичан град са 80.000 становника од почетка рата служи као кључно логистичко и транспортно чвориште за операције украјинских оружаних снага у источној Украјини.

Не само да се сматра капијом за остатак региона Доњецка, већ отвара и пут до већих успеха, као што је четврти по величини украјински град Дњепар.

Међутим, пад Покровска представља још опасније ризике за даљи украјински отпор. Град снабдева угљем велике челичане, некада окосницу украјинске привреде. Иако је производња пала, то је и даље други највећи сектор индустрије земље.

Металуршки угаљ је неопходан за производњу сировог гвожђа, које покреће већину старих украјинских пећи за челик и чини значајан део њеног индустријског извоза. Осим тога, индустрија челика плаћа значајан део пореских прихода Украјине што помаже финансирању економије која сада живи од руке до уста.

„Без челичана, украјинска привреда ће умрети. Ово је веома, веома важан део привреде“, каже Станислав Зинченко, генерални директор индустријске консултантске компаније ГМК Центер, пише „Форин полиси“.

Kriza u nemačkoj stanogradnji – kompanije se žale na manjak narudžbina

Преузмите андроид апликацију.