Почетна > Бизнис
Бизнис

Одложено увођење правила за улазак у ЕУ

Европска комисија донела је одлуку да одложи увођење система уласка и изласка на спољним границама Европске уније (ЕЕС), који је требало да почне да се примењује 10. новембра, саопштила је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.
Фото: Градске инфо

„Јасно је да то неће бити 10. новембра. Такође, постоји забринутост у вези с отпорношћу ИТ система“ рекла је Јохансонова на конференцији за медије после састанка Савета ЕУ за правду и унутрашње послове.

Она је истакла да три земље нису спремне да имплементирају систем до 10. новембра, када је требало да почне да се спроводи, а према писању медија, реч је о Немачкој, Француској и Холандији.

Ове земље су саопштиле да неће имати довољно времена да уведу напредне системе које захтева ЕЕС. Већина чланица није имала примедбе и сложила се с тиме да ће се на овај начин побољшати безбедност, смањити илегални боравак људи и убрзати граничне провере. Главна замерка појединих европских земаља је то што ће увођење ЕЕС-а довести до дужег чекања на границама, посебно јер ће неки преласци захтевати детаљне провере.

Систем је требало да почне да се примењује на путнике који нису из ЕУ, као што су туристи или мигранти, као и грађани земаља којима требају визе, а њихови подаци ће се чувати око пет година за будућа путовања у региону.

Како преноси Би-Би-Си, њихови извори су рекли да није било тестирања софтвера ЕУ уживо на граничним системима Велике Британије. Из ЕУ поручују да засад не постоји нови распоред за спровођење овог система, али да ће се уводити постепено, по фазама.

Иначе, систем ЕЕС требало је да буде уведен још 2022. године и његова примена је одложена већ два пута прошле године пре него што је одређено да крене 10. новембра. У плану је било да се спроводи на путевима, аеродромима, лукама, железничким прелазима на свим спољним границама ЕУ.

Увођење ЕЕС-а пратиће имплементација Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), који ће захтевати од грађана земаља којима су потребне визе да се региструју и плате накнаду од седам евра пре путовања у Шенген зону.

Засад се не зна да ли ће и то бити опет одложено. Веће ЕУ за правосуђе и унутрашње послове ће следеће недеље расправљати о увођењу ЕЕС-а.

Rajaner ukida papirne avio-karte

Преузмите андроид апликацију.