Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава са нашим организмом када сваки дан једемо овсену кашу

Многи здравствени стручњаци препоручују овсену кашу као здрав доручак – и то с добрим разлогом. Можемо је јести топлу, потопити их преко ноћи, правити од њих штанглице или мафине или их чак умешати у тесто за вафле.
Фото: Pexels/jeshoots

Поред укусних, разноврсних могућности које нам пружа овас, здравствени стручњаци имају добар разлог због кога препоручују да сваки дан једемо овсену кашу, као доручак који се не прескаче.

Дуже можемо да се осећамо сити

Овас је одличан извор влакана, угљених хидрата које тело не може да свари. Пошто влакна успоравају варење, дуже време нећемо осећати глад. Конзумирање хране богате влакнима помаже у избегавању наглих скокова и падова нивоа шећера у крви, а истовремено смањује осећај глади.

– Укључивање овса у доручак или у различите оброке и ужине одличан је начин да се оброку да већа могућност да се дуже задржи и да вам помогне да се дуже осећате сити – каже Меги Михалзyк, дијететичар. Како наводи Америчко министарство пољопривреде (УСДА), 1 шоља куване овсене каше садржи 4 грама влакана, што је 16 одсто препоручене дневне вредности.

Лакше ћете празнити црева

– Овас садржи посебну врсту растворљивих влакана која се називају бета-глукан. Бета-глукан у цревима формира конзистенцију налик гелу и помаже кретању у дигестивном тракту и редовном пражњењу – каже Михалзyк.

Ово помаже у повећању запремине столице, олакшавајући касније пражњење црева. Осим тога, упаривање овсених пахуљица са изворима нерастворљивих влакана – попут неољуштених исечених јабука, орашастих плодова или купина – такође може помоћи кретању хране у дигестивном тракту и олакшати редовно пражњење.

Смањује ризик од срчаних болести

Почетак дана са чинијом овса може донети вишеструке користи за здравље срца. Због садржаја влакана, овсена каша може помоћи у снижавању лошег ЛДЛ холестерола, стабилизацији нивоа шећера у крви и чак снижавању високог крвног притиска – а све то игра значајну улогу у смањењу ризика од развоја кардиоваскуларних болести.

Ваше цревне бактерије ће процветати

Овсена каша је и пребиотичка храна, која храни добре бактерије у цревима. Одржавање здравих цревних бактерија – такође познатих као цревни микробиом – користиће имунолошком систему тела, побољшати расположење и варење и помоћи у одбрани од болести.

Систематски преглед из 2021. објављен у  Journal of Nutrition открио је везу између конзумирања овса и повећања корисних група бактерија у цревима, што га чини доручком погодним за црева и за срце.

– Укључивање разноврсне хране биљног порекла попут овсене каше такође је корисно за разноврсност цревног микробиома, што је још један важан аспект здравља црева – каже Михалзyк.

Лакше ћете управљати својом тежином

Поред ових користи, истраживања показују да овај популарни доручак може чак и да подржи напоре за мршављење и контролу тежине.

Према прегледу из 2021. објављеном у Foods, овсени бета-глукан има позитивне ефекте на хипергликемију, снижавање нивоа липида у крви и смањење телесне тежине.

– Садржај влакана у овсеним пахуљицама испуњава и засићује, што заузврат може помоћи у уносу мање калорија током дана и управљању тежином. Бета-глукан такође може да подстакне ослобађање пептида YY, хормона произведеног у цревима који помаже код ситости – објашњава Михалзyк.
Ако сте спремни да започнете јутро са овсом, можете почети са традиционалном једноставном чинијом овсене каше и омиљеним додацима, или оставити овсену кашу да преноћи, направити печену овсену кашу, овсене кексиће за доручак – могућности су бескрајне.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке