Почетна > Свет
Свет

Европске владе забринуте због могуће сарадње Трумпа и Путина

У светлу нових сазнања о наводној блиској вези између бившег америчког председника Доналда Трумпа и руског председника Владимира Путина, о којој је писао у својој новој књизи новинар који је разоткрио Вотергејт, Боб Вудворд, европске владе изражавају забринутост због будућности Украјине и размене обавештајних информација.
Фото: Танјуг/AP/Alexander Zemlianichenko

Према Вудвордовим наводима, Трамп и Путин су разговарали најмање седам пута откако је Трамп напустио функцију 2021. године, а он тврди и да је републикански председнички кандидат током пандемије корона вируса у тајности послао тестове на вирус Путину за његову личну употребу, објавио је Телеграф.

Један европски дипломатски извор рекао је да је „веома забрињавајућа“ помисао да би Запад могао да сарађује с Путином ако Трамп поново постане председник.

Трамп је више пута изјављивао да би могао да оконча рат у Украјини посредовањем између Кијева и Москве, због чега се европски званичници брину да би он могао да присили Украјину да уступи део територије Русији у замену за прекид ватре.

Такође се поставља питање безбедности западних обавештајних информација, с обзиром на то да је бивши директор ЦИА Леон Панета упозорио да је Трамп постао „извор (информација)“ за Путина.

MED 9: Neregularne migracije su evropski izazov, potreban je evropski odgovor

 

 

Преузмите андроид апликацију.