Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ових седам савета добићете само од ограничених људи: Међу њима је и – увек слушај своје срце

Изгледа да су паметни глуви за савете.
Фото: Pexels/Shvets productior

Научници тврде да интелигентни људи често не обраћају превише пажње на туђе савете. Штавише, људи генерално, више верују свом мишљењу. Ипак, стално чујемо фразе попут „буди паметан“, „не реагуј“ или „прати своје снове“.

Ипак, понекад је најбоља одлука да игноришемо туђе савете и размишљамо својом главом.

Ево седам „добронамерних“ савета који вас могу довести у несрећне односе, смањити шансе за запошљавање и покварити живот.

1. „Подржи свог мужа без обзира на све.“

Људи са старомодним менталитетом често дају овај савет младима, не размишљајући о његовим последицама. Када у породици један партнер напорно ради и штеди сваки динар, док други улаже сав новац у сумњиве послове, тешко их је назвати срећнима. Још је горе када други партнер лежи на каучу годинама, покушавајући да „пронађе себе.“
Одлуке које се доносе самостално, окривљавање партнера за све проблеме и игнорисање мишљења друге стране знакови су токсичне везе. Слепо идеализовање и трпљење ради апстрактног добра нису никоме донели срећу.

„Мој муж је годинама говорио како жели да постане режисер, па писац сценарија, а сада жели да буде глумац/комичар. Подржавала сам га, купила му камеру коју никада није користио, платила часове које је напустио, и софтвер који никад није користио. Сада жели часове глуме и толико сам изнервирана. Не желим више да плаћам за ишта,“ написала је једна жена на Redittu.

2. „Никад не иди у кревет љут на партнера.“

Шта се дешава ако наставимо свађу, покушавајући да докажемо ко је у праву? Постајемо уморни, све више бесни, а мисли се заплићу. Можда чак пожелимо да још више „убодемо“ партнера.

Негативне емоције, заједно с недостатком сна, стварају опасну комбинацију која може донети више проблема него решења. У таквим ситуацијама, боље је прекинути разговор и преспавати.

3. „Ради оно што волиш и никада нећеш радити ниједан дан у животу.“

Стручњаци из бизнис сектора уопште се не слажу с овим саветом. Рад није забава, већ средство за зарађивање новца. Постоји велика разлика између тога да нешто радите из љубави за себе и када то радите за плату. Потреба да се прилагодите послодавцу утиче на креативност и смањује уживање.

„Ја сам филмски стваралац јер волим филмове. Али љубав према филму те не чини компетентним. Сада сам заглављен у изузетно конкурентној индустрији. Волим то што радим, али сам на сету био само 19 дана прошле године,“ написао је неко на Redittu.

4. „Увек слушај срце и прати своје снове.“

Ово је веома популаран, али и штетан савет. Психолози подсећају да многи људи не могу објективно да процене своја прошла искуства, док процес рационалног доношења одлука обично добро функционише. Понекад је боље пригушити емоције и укључити хладну главу.

„Знам жену која је у 40-ој оставила мужа и дете да би написала књигу о праћењу снова, живела дивље годину дана, а сада је сама у малом прљавом стану и жали за животом,“ написао је неко.

5. „Удај се сада, љубав ће доћи касније.“

Дуго можемо расправљати о томе шта је најважније у вези — љубав, удобност или нешто треће. Али, страх од разочаравања родитеља или жеља за браком због биолошког сата дефинитивно нису добри мотиви. Обоје ће патити ако нема љубави, а најтужније је што нико од њих неће смети да прекине патњу, јер се боје развода.

„Оженио сам се својом најбољом пријатељицом, јер су ми рекли да ће ми бити удобно. Пет година касније схватио сам да ми је живот лош. Изгубио сам и партнера и пријатеља.“ – © meow_witch/Reddit.

6. „Тужан си? Немој размишљати о лошим стварима.“

Људи који стално чују „смири се“ или „немаш разлога да будеш тужан“ уче да потискују емоције. Сматрају страх, разочарање и тугу „лошим“ емоцијама и покушавају да их се ослободе. То може нарушити квалитет живота и проузроковати здравствене проблеме.

„Радим као оператер на 9-1-1. Једна од ствари коју никад не говоримо људима је: ‘Смири се.’ То никад не функционише.“ – © I-fall-up-stairs/Reddit.

7. „Буди паметан, не дозволи да те погађа!“

Деци је често тешко да признају да су постала жртве малтретирања. Ако се охрабре да поделе то са родитељима, потребна им је подршка. Најгоре би било да родитељи одбаце њихове притужбе. Децу треба научити како да се бране, а у случају озбиљног насиља, родитељи морају интервенисати.

„Када сам био малтретиран, говорили су ми да ме не погађа. Сада ми је тешко да стварам пријатељства и верујем људима.“ – © bruhitseli/Reddit, а преноси Bright Side.

Nije u pitanju nikakvo praznoverje već nauka: Svi tu grešimo – zašto čaše nakon pranja ne treba okretati naopako

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке