Почетна > Свет
Свет

Руте: Трампу ће бити потребан НАТО ако буде изабран за председника САД

Републиканском председничком кандидату Доналду Трампу биће потребан НАТО ако буде изабран за председника Сједињених Америчких Држава (САД), изјавио је данас гнерални секретар НАТО Марк Руте.
Фото: Танјуг/Paul White

Како је рекао САД ризикују изолацију ако би Трамп одлучио да се повуче из НАТО, преноси Гардијан.

Руте је после састанка са премијером Велике Британије Киром Стармером и украјинским председником Володимиром Зеленским у Лондону казао да верује да и Трамп и његова демократска ривалка Камала Харис препознају значај континуиране војне помоћи Украјини.

Нови генерални секретар НАТО, који је функцију преузео пре 10 дана, одговорио је и на забринутост коју је изнео Трамп да би ниво издвајања за одбрану у Европи морао да порасте, указујући да би могао да се одреди нови проценат издвајања од 2,5 или три одсто бруто домаћег производа.

„Издвајање је сада на два одсто БДП-а, али то очигледно није довољно и потребно је да учинимо више“, указао је он.

У интервјуу за Гардијан, Руте је рекао да није забринут ни у вези Трампа, као ни у вези Камале Харис, додајући да је бивши амерички председник „неко ко жели да брани САД“, а да му је за то потребно чланство у НАТО.

„Без чланства у НАТО он је сам, а у суровом, бескомпромисном свету потребан му је савез“, истакао је Руте.

Гардијан подсећа да је Трамп дуго скептичан према НАТО и да је истицао да САД доприносе превише у поређењу са Европом, а у једном тренутку током свог председничког мандата 2018. је, наводно, разматрао напуштање Алијансе.

У марту је, међутим, Трамп рекао да ће остати у НАТО све док европске земље „буду играле фер“ и не буду „искоришћавале“ висок ниво америчких издвајања за одбрану.

Šolc: Nemačka uskoro šalje ponovo oružje u Izrael

Преузмите андроид апликацију.