Почетна > Свет
Свет

Шолц: Немачка ускоро шаље поново оружје у Израел

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да ће та држава ускоро послати нову траншу оружја Израелу, демантујући наводе да је Берлин донео одлуку о прекиду испоруке оружја блискоисточном савезнику.
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

“Нисмо одлучили да не испоручујемо оружје. Ми смо испоручили оружје и испоручичемо оружје,“ рекао је Шолц у парламенту на скупу поводом комеморације жртава напада Хамаса 7. октобра.

Влада је донела одлуке „које такође осигуравају да ће ускоро бити даљих испорука“, рекао је канцелар, преноси Ројтерс.

Мерц, лидер немачке конзервативне опозиције, оптужио је владу да одлаже извоз оружја у Израел, укључујући муницију и резервне делове за тенкове.

“Савезна влада недељама и месецима одбија да изда дозволе за извоз муниције, па чак и резервне деле за тенкове“, рекао је Мерц на седници парламента.

Одобрења Немачке за извоз оружја у Израел нагло су смањена ове године, а одобрено је само оружје у вредности од 14,5 милиона евра од јануара до 21. августа, према подацима које је дало Министарство економије у одговору на посланичко питање.

Немачка је 2023. године одобрила извоз оружја у Израел у вредности од 326,5 милиона евра, укључујуц́и војну опрему и ратно оружје, што је десетоструко повећање у односу на 2022, показују подаци министарства.

Boris Džonson u memoarima izneo da žali zbog izvinjenja povodom „Partigejta“

 

Преузмите андроид апликацију.