Почетна > Путовања
Путовања Свет

Европске дестинације за љубитеље природе

Латинска изрека каже да “доктор лечи, а природа оздрави”, и много је доказа за ово. Када само окружени плаветнилом и зеленилом, наука тврди, смањују нам се нивои стреса, а и физичке активности су много забавније на отвореном него у загушљивој теретани. Данас вам зато представљамо дестинације на које се иде углавном да би се било у контакту са природом, изворном и нетакнутом, што је у данашње време масовног туризма, када се природа често жртвује због разних других интереса, права реткост.
Словенија
Фото: Unsplash/francisco-ghisletti

Ппозната по својим чистим рекама, густим шумама и наравно Алпима, представља савршену дестинацију за љубитеље природе. Национални парк Триглав, са истоименим врхом, некада највишим у Југославији (2.864 м), симбол је словенске природне лепоте. Планинарење до врха је обавезно за авантуристе, док је долина Соче, са својом смарагдном реком, идеална за рафтинг, кајак и риболов. Бледско језеро је једно од најпознатијих и најфотографисанијих места у Словенији и најчешћа разгледница из ове земље, са средњовековним дворцем који се уздиже изнад језера и острвцем које пружа мир и спокој.

Мање популарно Бохињско језеро, скривено у Јулијским Алпима, једнако је лепо и нуди мирнију алтернативу за оне који желе да уживају у кристално чистој води и прелепим планинским пејзажима. Осим планинарења и спортова на води, Словенија има и богате шуме које су савршене за шетње, бициклизам и посматрање дивљих животиња, попут медведа, вукова и рисова. Словенија представља добру праксу и пример националне свести о важности природе. Ово је довело Словенију међу водеће земље по питању екологије и одрживости, што се овде на сваком кораку осети.

Азорска острва

Смештена усред Атлантског океана, чудесни архипелаг Азорска острва су права дестинација за оне који желе да се повежу са природом у њеном најдивљијем облику. Девет острва вулканског порекла, која припадају Португалу, нуде невероватне пејзаже – од дубоких кратера испуњених смарагдним језерима до термалних извора, топлих водопада и геотермалних поља.

Фото: Pexels/alexandre-moreira

Острво Sao Miguel је најпознатије по својој задивљујућој Lagoa das Sete Cidades, лагуни која се састоји из два језера – једног плавог и другог зеленог, смештеним унутар угашеног вулкана. Азори су савршена дестинација за екотуристе и љубитеље авантура. Шетње кроз бујне шуме, посматрање китова и делфина у њиховом природном окружењу, као и роњење у кристално чистим водама Атлантског океана, само су део активности које ова острва нуде.

Постоје бројне обележене стазе за шетње кроз најразличитије пејзаже, а невероватан поглед на океан готово увек је присутан. Вулкан на острву Пико, који је и највиши врх Португала и у чијем се кратеру може и преноћити, представља изазов за планинаре, док су термалне бање у Фурнасу идеалне за опуштање након дугих шетњи. Азори су место где природа и авантура иду руку под руку, пружајући посетиоцима искуства која ће памтити целог живота.

Швајцарска
Фото: Pixabay/ChiemSeherin

Осим за чоколаду и сир, Швајцарска је синоним за нетакнуту природу, спектакуларне планине и кристално чиста језера. Позната по својим Алпима, Швајцарска је омиљена дестинација за љубитеље планинарења, скијања и авантуристичког туризма. Градови попут Интерлакена и Zermatta представљају полазне тачке за истраживање алпских врхова, укључујући чувени Matterhorn, један од најфотографисанијих планинских врхова на свету који нам је свима познат са паковања Тоблероне.

Земља је испуњена бројним планинским језерима, од којих је тешко одлучитии које је најлепше. Поред планинарења, Швајцарска нуди могућност за бициклизам, параглајдинг и вожње панорамским возовима који пролазе кроз нестварне пределе. Узимајући у обзир еколошку свест земље, посетиоци могу очекивати очуване природне паркове и одличну инфраструктуру за екотуризам. Швајцарска пружа прилику да уживате у природи током целе године, било да је то планинарење лети или скијање и санкање зими.

Босна и Херцеговина

Комшијска Босна и Херцеговина је такорећи Швајцарска на Балкану – прави рај за љубитеље природе, с разноврсним пејзажима који нуде нетакнуту дивљину, планине, реке и језера. У националним парковима као што су Сутјеска и Уна имате прилику да истражите нетакнуте шуме, дивље речне токове и импресивне кањона.

Фото: Pixabay/Fotos 1992

У националном партку Сутјеска, који је и најстарији национални парк у земљи, налази се прашуме Перућица, једна од последњих очуваних прашума у Европи. Планина Маглић, са највишим врх у БиХ, привлачи планинаре својим изазовним стазама и спектакуларним погледима.

Посебна прича је смарагдна река Неретва на којој се може уживати у рафтингу или другим активностима. На језерима као што су Борачко и Прокошко популарни су камповање и риболов. Авантуристи могу уживати у пењању, бициклизму и шетњи кроз планинске стазе, док посетиоци који желе мирнији темпо могу истраживати села и манастире скривене у брдима. Захваљујући очуваној природи и гостопримству локалног становништва, али и чињеници да масовни туризам још није стигао у БиХ, уживање је загарантовано.

Аутор текста: Н.К.

 

Преузмите андроид апликацију.