Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Увек сигурне за јело: Ових 11 намирница нема рок трајања

Око ових једанаест намирница не морате размишљати да ли су се поквариле или не, увек су као и првог дана када сте их купили.
Фото: Pexels/reneterp

Рок трајања никако не треба занемарити, поготово код лако кварљиве хране, али он може бити збуњујућ, јер су увек написана два датума; један од њих је „рок трајања“, а други је предлог „најбоље употријебити до“. Некима ће тако због збуњујућих одредница нешто хране и пропасти док још ваља и сигурна је за конзумацију, али постоје и намирнице које се никад не кваре и на којима датуме не морате ни гледати.

1. Мед

Мед има неограничен рок трајања, а иако може променити боју или се кристализовати, и даље ће бити добар за јело. Ако се мед кристализује, једноставно ставите отворену теглу у топлу воду и мешајте га док се кристали не растопе.

2. Пиринач (сиров)

Чак и ако је кутија већ пуна прашине, пиринач унутра увек је једнако добар као и кад сте купили. То важи за све типове осим за смеђи пиринач који је због већег удела уља склонији кварењу. Једино на што морате пазити код складиштења пиринча је да га чувате од инсеката.

3. Јабучно сирће

Можете купити већу количину без страха да ће се покварити, јер може трајати вечно. Осим што га можете користити за додавање разним салатама, одличан је и као средство за чишћење.

4. Екстракт ваниле

Чисти екстракт ваниле заувек ће остати свеж, јер је спремљен у чистом алкохолу, али припазите да ли се сигурно ради о правом екстракту ваниле, јер вештачки има рок. Због тога се можда ипак одлучите на праву и мало скупљу варијанту.

5. Со

Морска или камена, не може се покварити и заувек остаје свежа као и дана кад сте је купили.

6. Кукурузни скроб

И ова намирница има неограничен век трајања, али морате је чувати на хладном и изолованом месту. Мада многима залиха не траје дуго, можете је користити дуго времена.

7. Шећер

Код шећера није проблем одржати га свежим, него спречити да не постане тврд као камен. Шећер се неће никада покварити, јер не подржава развој бактерија. Једино на шта морате пазити је да га држите даље од влаге и инсеката.

8. Жестока пића

Не морате журити да завршите ону боцу жестоког – добро затворена и на хладном месту боца жестоког пића може трајати колико год је потребно. С временом пића могу минимално променити арому, али то вероватно нећете ни осетити.

9. Пасуљ

Требаће му нешто дуже да омекша пре кувања, а понекад неће омекшати уопште, поготово ако је стајао две-три године. Добра је ствар што неће изгубити ни своју нутритивну вредност.

10. Инстант кафа

Инстант кафу у фрижидеру можете чувати заувек, без обзира да ли је паковање већ отворено или не.

11. Ловоров сируп

Ловоров сируп најчешће се користи као прелив за палачинке или неке друге посластице и нема рок трајања.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке