Почетна > Свет
Свет

Трговачки брод нападнут у Црвеном мору, сумња се да иза напада стоје Хути

Трговачки брод нападнут је данас у Црвеном мору, а сумња се да су напад извршили јеменски побуњеници Хути, а напад је додатно повећао забринутост за поморску безбедност у том, кључном правцу за глобалну трговину.
Фото: Танјуг/AP Photo

Према подацима Центра за поморске трговачке операције Уједињеног Краљевства, брод који је пловио уз обалу Источне Африке оштећен је пошто је погођен пројектилом, али нико није повређен у нападу нити је било пожара, пренео је АП.

Након тога, најмање два пројектила су пала у близини пловила, које се налазило недалеко од Ходеиде, луке коју контролишу Хути.

Иако побуњеници још нису званично преузели одговорност за напад, познато је да им је потребно неколико сати или чак дана да признају такве акције.

Од почетка сукоба између Израела и Хамаса у Гази прошлог октобра, Хути су наводно напали више од 80 трговачких бродова пројектилима и дроновима, што је резултирало отмицом једног брода, потапањем два и смрћу четири морнара.

Хути тврде да су њихови напади повезани са Израелом, САД-ом или Великом Британијом како би извршили притисак на прекид војне акције Израела против Хамаса.

Међутим, бројни нападнути бродови немају очигледне везе са сукобом, укључујући и оне који су упутили ка Ирану, истиче АП.

IDF eliminisao pripadnika Hezbolaha u Siriji koji je davao obaveštajne podatke

Преузмите андроид апликацију.