Почетна > Свет
Свет

„Милтон“ све ближи Мексичком заливу, више од милион људи позвано на евакуацију

Ураган Милтон, који је достигао пету категорију јачине, креће се ка области Мексичког залива на Флориди, где је више од милион људи позвано на евакуацију, објавио је Глас Америке.
Фото: Танјуг/AP/Steve Helber

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је грађане који се налазе на путу урагана Милтон да се што пре евакуишу, јер се, како је он рекао, ради о питању живота и смрти.

„Ово би могла да буде најгора олуја која је погодила Флориду у последњих сто година“, рекао је Бајден.

Метеоролог Си-Би-Ес њуза (CBS News) Ники Нолан рекла је да најновија прогноза показује да Милтон стиже преко Сарасоте у ноћи са среде на четвртак.

Школе у округу Сарасота, који би могао да буде под највећим ударом, остаће затворене целе недеље.

Центар урагана Милтон могао би касније данас да захвати градско подручје Тампа Беја, које није претрпело директан удар неког великог урагана више од једног века.

На Флориди се приводи крају евакуација око милион људи из подручја за која се очекује да ће бити највише погођена, а саобрацај на ауто-путу између Мејкона и државне линије Флорида-Џорџија појачан је за 280 одсто у односу на просек.

„Милтон би могао да буде један од најразорнијих урагана на подручју западне и централне Флориде“, објавио је Национални центар за урагане.

На скоро целој западној обали Флориде од уторка рано ујутру на снази је упозорење на ураган. Упркос дугим редовима на бензинским пумпама, гувернер Флориде Рон Десантис рекао је да нема несташице горива.

„Гориво и даље стиже на Флориду“, рекао је Десантис на конференцији за новинаре јуче ујутру.

Десантис је навео да је држава помогла да се евакуише више од 200 здравствених установа и да је отворено 36 окружних склоништа.

Америчке државе Северна Каролина, Флорида и велики део Јужне Каролине још се опорављају од последица које је изазвао ураган Хелена.

Више од 200 људи погинуло је у урагану Хелена у шест америчких држава, што га чини смртоноснијим од урагана Катрина, у којем је погинуло готово 1.400 људи 2005. године.

Најјачи атлантски ураган у историји је Ален из 1980-их, који је достигао брзину ветра од 306 километара на час и који се кретао преко Кариба пре него што је погодио Тексас и Мексико.

Tramp: Među migrantima u SAD ima mnogo loših gena

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке