Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пруге се враћају на велика врата

Незаобилазни детаљ у модној индустрији, пруге су одавно освојиле и ентеријер. Усправне или водоравне, неутралне или јарке, на зидовима купатила или на тепиху у дневној соби, уносе ред у простор, а одлично се уклапају и уз традиционално и модерно уређење простора.
Фото: Pexels/heyho

Поново су се вратиле на велика врата ове године након неколико година доминантних земљаних тонова, беж нијанси и „хотелских ентеријера“. Прави су избор за све који желе нешто храбрије у свом дому, али су одличне и јер су ванвременске и као такве могу бити део различитих ентеријера, без бојазни да ће изаћи из моде за неколико година. Лепо се комбинују са цвећем, круговима и са другим шарама и имају моћ да промене простор, уверавају декоратери.

Опрез са ситним пругама

Као и у моди, и у ентеријеру вертикалне и хоризонталне пруге остављају другачији утисак. Вертикалне „издужују“ простор због чега ће добро доћи у поткровљу, хоризонталне су модерније, чине собу широм, па су одличан избор за мање просторије.

Што је соба већа, то пруге на зидовима треба да буду шире, танке пруге у великом простору могу деловати неуредно. Као и на одећи, ситније пруге са мањим проредом могу бити визуелно захтевне јер замарају око, па је са њима потребан опрез, али зато са широким нема проблема, напомињу дизајнери.

Један од најлакших начина да уведете пруге у ентеријер је да купите тепих са линијама, а ако не желите да претерате, пробајте једну широку пругу на сред фотеље. Иначе, препоручују се свуда, на тапетама, јастуцима, фотељама и теписима у дневној соби, на постељини и завесама у спаваћој. Посебно ефектне могу бити у купатилу на зиду у црно-белој боји.

Које боје изабрати?

Неки декоратери кажу да су неутралне пруге свевремене и да за разлику од оних јарких боја, никад неће изаћи из моде. Столица или стара фотеља пресвучена у неутрални дезен пруга може да се уклопи у готово било који ентеријер, а опет, даје посебан печат простору. Неутрални дезен не подразумева само беж, браон и друге топле земљане тонове – и плава је, кад су пруге у питању, неутрална, поготово тамније нијансе ове боје.

Комбинација сличних тонова, на пример беж и беле веома је елегантна, а што су боје контрастније, утисак је упечатљивији. У малим просторима у којима се не задржавате дуго, попут ходника, слободно будите храбри, па бирајте јарке боје, неутралније оставите за спаваћу и дневну собу. Имајте на уму увек да око мора негде да се одмори.

Кад је реч о комбиновању пруга на различитим елементима, водите са паролом „мање је више“. Могу бити врло занимљиве у комбинацији са флоралним мотивима, на пример тапетама са великим цветовима и лишћем.

Rešite ih se što pre: Tri loše navike koje vas vuku u tugu i nesreću

Преузмите андроид апликацију.