Почетна > Србија
Србија

На Опленцу државна церемонија поводом 90 година од смрти краља Александра I

Поводом 90 година од смрти краља Александра Првог Карађорђевића, данас ће на Опленцу бити одржана централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти, док ће у музеју Југославије у Београду бити отворена изложба, а догађајима ће присуствовати председник Владе Србије Милош Вучевић.
Фото: Танјуг

Краљ Александар Први Карађорђевић Ујединитељ, владар који је предводио Србију у победоносним борбама од 1912. до 1918. у оба балканска и Првом светском рату, чија је круна било стварање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, односно Југославије, убијен је 9. октобра 1934. пре 90 година.

Након церемоније полагања венаца коју ће предводити премијер, предвиђено је његово обраћање, а затим ће присуствовати отварању изложбе посвећене краљу Александру у Кући краља Петра.

Вучевић ће присуствовати и церемонији откривања и освештења спомен-бисте краља Александра Првог Карађорђевића.

Поводом 90 година од атентата на краља Александра, Министарство културе и Музеј Југославије, под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, организују изложбу „Чувајте (ми) Југославију“, која ће бити отворена сутра у 19 часова, у згради Музеја 25. мај, док ће за посетиоце бити отворена од 10. октобра до 31. марта наредне године.

Краљ Александар Карађорђевић убијен је 9. октобра 1934. у Марсељу, приликом званичне посете Француској. Тада је, у пометњи насталој након атентата, страдао и француски министар спољних послова Луј Барту.

Позадина атентата није јасна. Непосредни извршилац био је Бугарин Владо Георгијев Черноземски, а организатор је био усташки зликовац Еуген Дидо Кватерник.

Вучић: Таковски крај добио модерну обилазницу око Горњег Милановца, као у Швајцарској

Преузмите андроид апликацију.