Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Вишеструки добитници Гремија и најтраженији џезери света стижу на 26. Новосадски џез фестивал

Листа извођача овогодишњег Новосадског џез фестивала поставила га је раме уз раме са многим светским фестивалима и учинила да се љубитељи џеза широм региона упуте ка Новом Саду.
Фото: Промо
Главни концертни програм 26. Новосадског џез фестивала почиње за два дана, 10. октобра и трајаће до 12. октобра на великој сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

Џез спектакл на позорницу доносе велике светске звезде као што су Сирил Еме, Камила Џорџ, Антонио Санчез, Јулиа Хулсман, Мунир Хосн и Елас и Баланце Трибуте Трио, предвођен пијанистом, Антониом Фараом. Појединачне улазнице по цени од 800 динара у продаји су путем Гигстиx продајне мреже и на сајту https://new.gigstix.com/event/novosadski-jazz-festival-novi-sad-oktobar-2024/

Новосадском џез фестивалу претходили су бројни пратећи програми, те магија џеза траје дуже, а наставља се и традиција Новосадског џез фестивала, омиљени Јам сессион-и у позоришном клубу „Трема“ који ће бити одржани сваке вечери по завршетку концертног програма.

Увертиру за главни програм представила је програмска целина „ЏЕЗтвртак“ када су бројни џез сладоскусци уживали у концертима састава „Sonic kitchen“, `“Fisk in Oil“, док последњи ЏЕЗтвртак пред почетак главног концертног програма доноси праву посластицу у виду Мастер класа-а који воде Антонио Фарао и Владимир Констадиновић у 13 часова у позоришном клубу „Трема“ у склопу Српског народног позоришта.

Свежи су утисци и са јучерашњег пратећег програма за децу, „Џезерићи“, када су малишани у дупке пуној Градској концертној дворани, учествовали у популарној радионици за децу. Реномирани џез музичари и певачица Љиљана Сађил упознали су најмлађе са стилом који савремени свет сматра „класиком XX века“ – џез музиком.

Од 10. до 12. октобра великом сценом СНПа ориће се најквалитетнији џез звук испреплетан фузијом бројних других жанрова.

Прве вечери Новосадског џез фестивала, 10. октобра у 20 часова, програм отвара Антонио Фарао са Баланс Трибјут Триом. Током своје каријере која траје више од 35 година, етаблирао се као један од најцењенијих џез пијаниста на међународној сцени. Фараоов стил је јединствен: беспрекорно техничко знање, необуздана креативност, узбудљива виталност и изванредне ритмичке вештине.

Од самог почетка своје соло каријере почео је да ниже успехе попут оне на „Martial Solas International Prince“ у Паризу 1998. а захваљујући несумњивом уметничком таленту, ступио је у посебно значајне сарадње уз импресивну листу светски познатих музичара као што су Џек ДеЏонет, Крис Потер, Гери Барц, Ли Кониц и многи други, а поред великана џез сцене, сарађивао је и са чувеним реперима Снуп Догом и Крејзи Боуном.

Исте вечери у 22 часа наступиће позната немачка џез пијанисткиња Јулија Хулсман. Са својим квартетом, Јулиа Хулсман представиће публици фестивала јединствени пијанистички израз у разноликом програму скоро искључиво оригиналне музике, коју су компоновали она и њене колеге – тенор саксофониста Ули Кемпендорф, Марк Муелбауер на контрабасу и бубњар Хајнрих Кеберлинг. Дубоко поштовање према џез традицији, која прелази у пост-боп и џез 60-их, прожима ову сесију и, са модерним обртом квартета, поставља сцену за веома експресивно солирање и међусобну игру.

Фото: Промо

11. октобра у 20 часова на сцену фестивала стиже чувени бубњар Антонио Санчез, четвороструки добитник ГРЕМИ награде и човек који је заслужан за музику из филма „Човек птица“ („Birdman“) Алехандра Инаритуа који је освојио четири Оскара, укључујући Оскара за најбољи филм, за који је Санчез био номинован и за Златни глобус. Добитник бројних награда, Санчез је у три наврата проглашен и за „Џез бубњара године“ од стране Модерн друммер магазина.

Фото: Промо

У 22 часа наступиће продуцент, композитор и мултиинструменталиста, Мунир Хосн који доноси интересантну мешавину џеза Бразила, Европе, Блиског истока и Африке. На Новосадски џез фестивал долази са четири талентоване инструменталисткиње које му се придружују како би оживеле његове најновије и необјављене композиције.

Представиће том приликом изврстан репертоар који ће бити део његовог следећег албума. Славећи женски музички таленат и снагу, Мунир маестрално комбинује ритмове и мелодије из свих крајева света, истичући овог пута музику Бразила, Кубе и Африке. Публику Новосадског џез фестивала очекује јединствен концерт, који нас води од најдубљих осећања до немогућности да престанемо да ђускамо, као и неодољиве песме које нећемо моћи да избацимо из главе.

Суботу започињемо у стилу софистицираност џеза, непосредности попа и неуморних плесних ритмова Кариба које у СНП у 20 часова доноси џез вокалисткиња из Француске, Сирил Еме. Њен албум Мове Он из 2019. садржао је обраде песама Стивена Сондхајма, од кога је добио и похвале, а њена верзија песме „Marry Me a Little“ са тог албума, била је номинована за ГРЕМИ награду. Поред номинације за ову престижну награду, Сирил је победила на такмичењу џез фестивала у Монтреу 2007, била финалисткиња Међународног џез такмичења Thelonious Monk 2010. и победила на Међународном такмичењу џез вокала Сара Вон 2012.

Новосадски џез фестивал затвара у 22 часа још једна велика џез Звезда, Камила Џорж. Ова вишеструко награђивана саксофонисткиња, композиторка и бендлидерка већ годинама влада новом лондонском џез сценом. Њени јаки културни корени и љубав према спајању афричке и западне музике утицали су на њен јединствен стил. Хипнотишућа музика коју ствара, мешавина афрофутуризма, хип хопа и џеза, са политички оријентисаним подтекстом, има снажну везу са њеним нигеријским идентитетом и наслеђем и осликава афричку историју, културу и ропство.

До 2013. године свирала је са саставом „Jazz Jamaica“ који је понео титулу најбољег џез бенда на додели BBC Jazz награда и био номинован за МОБО награду у категорији најбоља џез изведба. Од 2014. године, када је основала свој бенд, до сада, објавила је три албума, „Isang“, „The People Could Flu“ и „Ibio Ibio“. 2019. године номинована је за најбољег инструменалисту од стране „Jazz FM-a“, док је прошле године добила награду за „Best Jazz Act“ на додели  „Urban Music“ награда.

Фото: Промо
Крај Новосадског џез фестивала обележиће још један концерт који је део пратећег програма „Сусрет класике и џеза“ предвођен Бенџамином Шмидом и градским камерним оркестром „Камерата Нови Сад“, 13. октобра у 20 часова у Градској концертној дворани.

Бенџамина Шмида многи сматрају најкомплетнијим виолинистом данашњице. Он бриљира подједнако у изведбама Моцарта, Шуберта, репертоара 20.века и савремених композитора, али и у џез музици.

Са камератом ће управо спојити ова два жанра – класику и џез. Улаз је слободан уз бесплатне улазнице које се могу преузети у Гигстиxу.

Обезбедите своје улазнице на време путем Гигстиx продајне мреже или сајта https://new.gigstix.com/event/novosadski-jazz-festival-novi-sad-oktobar-2024/

u okviru pratećeg programa „Molitva kao Milosrđe“ održaće se projekcija filma „Novosadsko sećanje“ u Galeriji Matice srpske

Преузмите андроид апликацију.