Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Предложени кандидати за Октобарску награду и Новембарску повељу

Инклузивни мешовити хор „Исон“, професор специјалиста за област методике наставе књижевности и српског језика Мирјана Грдинић и професор српског језика и књижевности Сања Лаловић предложени су за кандидате за Октобарску награду за ову годину, док су Факултет спорта и физичког васпитања и Д.О.О. за новинско-издавачку делатност „Magyar Szó“ Lapkiadó KFT предложени за кандидате за Новембарску повељу за 2024. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града.
Фото: Градске инфо

Инклузивни мешовити хор „Исон“ за Октобарску награду предложили су Коло српских сестара Епархије Бачке – Нови Сад, уз подршку Удружења грађана „Вера љубав нада“ и Удружења грађана „Земља живих“, а у иницијативи је надевено да хор „Исон“ заслужује награду за изузетне резултате у раду остварене у области културе, уметности традиције и културног нематеријалног наслеђа, као и свих видова стваралаштва просвете и развоја школства, те хуманитарних активности.

Професора специјалисту за област методике наставе књижевности и српског језика Мирјану Грдинић, за високо градско признање предложили су проф. др Радивоје П. Стојаковић, др Гордана Штасни, Зоран Колунџија, Александар Јокановић, др Жељка Цвејић, др Игор Савић, примаријус др Срђан Солдатовић, Драган Куруцић, Мср Жарко Пајић Олах и др Светлана Торњански, а у иницијативи, између осталог, стоји да је проф. специјалиста Мирјана Грдинић истински ерудита, перфексциониста и један од највећих стручњака за књижевност и српски језик, са задивљујућим професионалним достигнућима.

Да Октобарску награду добије професор српског језика и књижевности Сања Лаловић предложила је Основна школа „Душан Радовић“, за њен допринос и изузетне резултате у раду и највиша достигнућа и остварења постигнута у току више година рада у просвети.
Факултет спорта и физичког васпитања за Новембарску повељу предложили су Историјски архив Града Новог Сада и Градска библиотека у Новом Саду, а у иницијативи стоји да је поменути Факултет важна научна, образовна и васпитна установа, са импресивном биографијом, изнедрила и образовала врхунске стручњаке, доприносећи научно-истраживачком раду у области физичке кулуре и спорта током 50 година постојања.

Д.О.О. за новинско-издавачку делатност „Magyar Szó“ Lapkiadó KFT за високо признање предложили су Студентски центар „Студентски дом Европа – Európa Kollégium“ и Мађарски културни центар „Петефи Шандор“ Нови Сад – Petőfi Sándor Magyar művelődési központ újvidek, а у иницијативи је између осталог наведено да је новинско-издавачка делатност „Magyar Szó“ Lapkiadó KFT једно од најзначајнијих институција војвођанских Мађара, која издаје једини лист на мађарском језику у Војводини „Magyar Szó“, те да недвосмислено представља стуб за очување идентитета, језика и културе Мађара у Војводини.

Чланови и чланице Комисије, пре гласања, упознати су са писмом једног од предложених кандидата Петра Ђурђева, који је упутио молбу да се приликом одлучивања не разматра иницијатива у којој је он предложен за кандидата.

Чланови Комисије предложили су да новчани део награде износи 130.000 динара.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.

Otvoren privremeni parking kod Kvantaške pijace


 

 

Преузмите андроид апликацију.