Почетна > Србија
Србија

Фонд за науку данас отвара два јавна позива за младе научнике

Фонд за науку данас отвара два јавна позива за младе научнике из програма Идеје 2024, вредног 24 милиона евра и Програма подршке за посете научника из дијаспоре и истраживачима у Србији са буџетом од 800.000 евра, а в.д. директора Фонда за науку Ненад Филиповић каже да је за наредни период планирано покретање програма намењеног подршци пројектима у области вештачке интелигенције (AI) за који ће бити извојено 8,4 милиона евра.
Фото: Pexels/ Tara Winstead

„Програм Идеје је намењен подршци пројектима из свих области науке без дефинисаних тема, док је онај везан за сарадњу српске науке са дијаспором програм мобилности у оквиру којег ће бити финансиране посете истраживача из дијаспоре научницима у Србији“, рекао је Филиповић за Вечерње новости.

Додао је да је циљ ових пројеката јачање сарадње са српском научном дијаспором.

„На ова два позива моћи ће да се пријаве истраживачи акредитованих научноистраживачких организација у Србији“, рекао је Филиповић.

Он је рекао да је Србија прпознала значај улагања у AI, најбрже растућу индустрију на свету, због чега ће покренути нови програм намењен пројектима из области AI.

„Прва смо држава у југоисточној Европи која је 2019. године усвојила Стратегију развоја AI и једна од само 29 држава чланица Глобалног партнерства за AI“, истакао је Филиповић.

Он је додао да ће тај програм обухватити поред стандардних научних области обухватити и пројекте из примене AI у уметности и култури.

Први програм у оквиру Фонда за развој AI који је завршен прошле године, реализовано је 12 пројеката научника који су током својих истраживања развили алгоритам AI за спречавање повреда на раду, алат за подршку у писању кодова и друге алате и системе.

Филиповић је нагласио да Фонд за науку први пут има прилику да заједно са другим фондовима, министарствима и партнерима конкурише на специфичним европским позивима попут програма Хоризонт Европа.

U kalendarskoj 2023. godini u našoj zemlji diplomu steklo 38.132 studenta

Преузмите андроид апликацију.