Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Три свечане премијере у оквиру друге „Балканофилмофилије“ од 11. до 13. октобра у Арени

Након Париза, Берлина и Вашингтона и 14. Фестивала филмова Југоистоичне Европе (South East European Film Festival), друго издање фестивала „Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад“ стиже на своје крајње одредиште, у Нови Сад и биоскоп Arena Cineplex.
Фото: Промо

Од 11. до 13. октобра биће приказана четири наслова из региона уз чак три свечане премијере и присуство ауторских и глумачких екипа филмова, а фестивал организују Културни центар Војводине „Милош Црњански“ и биоскоп Arena Cineplex, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Улазнице су у продаји на благајнама биоскопа Arena Cineplex.

South East European Film Festival је интернационални фестивал који окупља ауторе из земаља са подручја југоисточне Европе и одржава се у Паризу, Берлину и Вашингтону, а ове године, по други пут и у Новом Саду.

Током три фестивалска дана, љубитељи седме уметности имаће прилику да погледају четири филма, док ће свечаној атмосфери фестивала допринети чак три новосадске премијере уз присуство аутора и актера филмова. Пратећи програм фестивала представиће предавање проф. др Љубомира Кекеновског: „Економија Балкана између старог и новог поретка – изазови и могућности“ на Факултету техничких наука, промоцију књиге, аутора Дејана Петровића „Окрутности живота потребна је благост погледа“ у кафеу The End, као и фото-изложбу о филмском стваралаштву Велимира Бате Живојиновића „Бата у 90 слика“ у холу биоскопа Arena Cineplex.

Фестивал ће бити затворен свечаном доделом награда награђеним ауторима на СЕЕ Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад међу којима су Драган Бјелогрлић за филм „Чувари формуле“, Нина Огњановић за филм „Овуда ће проћи пут“, Даница Ћурчић, за филм „Сирин“, Наташа Нелевић, за документарни филм „Свети Григор“ (Шагаргур) и многи други.

Фестивал ће свечано отворити Ненад Шапоња, директор КЦВ „Милош Црњански“ и Јордан Плевнеш, председник и оснивач фестивала.

Улазнице су у продаји на благајни биоскопа Арена Цинеплеx по цени од 500 динара за филмове „Свему дође крај“ и „Баук“ и по цени од 400 динара за филмове „Грандпа Гуру“ и „Сам пред собом“.

Репертоар фестивала „Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад“:

ПЕТАК, 11. октобар

Пратећи програм:

18.00 – Предавање проф. др Љубомира Кекеновског: „Економија Балкана између старог и новог поретка – изазови и могућности“ на Факултету техничких наука

18.00 – Промоција књиге Дејана Петровића „Окрутности живота потребна је благост погледа“ у кафеу Тхе Енд, на којој ће учествовати Дејан Петровић, аутор, Мирко Себић, уредник издавачке делатности КЦВ, Рајко Грлић, редитељ, Имре Сабо, фотограф и Гордана Нонин, новинарка и модераторка програма

19.30 – Отварање фото-изложбе о филмском стваралаштву Велимира Бате Живојиновића „Бата у 90 слика“ у холу биоскопа Arena Cineplex

Изложба фотографија из богате архиве „Борбе“ настала је поводом 90. годишњице од рођења великог глумца, а поставка омогућава да Бату Живојиновића упознамо из другог угла. Посетиоци могу видети, између осталог, Живојиновића на фотографијама са глумцима Љубишом Самарџићем, Радмилом Савићевић, Борисом Дворником, као и америчком глумицом Елизабет Тејлор. Изложбу ће отворити Батин син, Миљко Живојиновић.

Главни програм:

20.00 – Свечано отварање фестивала и новосадска премијера филма „Свему дође крај“ редитеља Рајка Грлића (трајање филма 90 минута)

Макс Пинтер, успешни загребачки адвокат, ослободио је свог клијента, богатог и моћног Динка Хорвата од оптужнице за двоструко убиство. На прослави, пијани Макс Динку каже да је хладнокрвни убица радника који су само дошли питати за своју плату. Сукоб с једним од стубова друштва Макса ће учинити непожељним; изгубиће партнера и клијенте, оставиће га жена… Уз помоћ Нине, љубави из студентских дана, Макс ће кренути у осветнички поход. С друге стране, нико у овој причи није сасвим невин и сви су дубоко испреплетени.

Трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=slm0UUrwU_Y

СУБОТА, 12. октобар

18.00 – пројекција филма „Баук“ редитеља Горана Радовановића (трајање филма 97 минута)

Осмогодишњи дечак Сава са својом мајком пролази страхоте НАТО бомбардовања Србије 1999, покушавајући да задржи свој неискварени, дечији поглед на свет!

Трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=_EF1QjTvwcI

20.00 – Новосадска премијера документарног филма „Грандпа Гуру“, режија Силвио Мирошниченко (трајање филма 91 мин)

Грандпа Гуру је портретни документарац који еклектичним стилом приказује континуитет рада бенда Култур Схоцк, с посебним нагласком на занимљив живот, музику и уметност њиховог певача и фронтмена Срђана Гине Јевђевића. У филму пратимо Гинино духовно путовање у потрази за властитим идентитетом и местом у свету, након изласка из сарајевског ратног окружења и доласка у Сијетл, где је упознао Криста Новоселица из групе Нирвана и Јеллу Биафру из бенда Деад Кеннедyс који га подстичу да настави да се бави музиком. Гина прогоне питање припадности и осећај растрганости између живота у Америци, Сарајева и мајке за коју је веома везан. Ово је прича о трансформацијама једне особе у тешким временима, бегу на крај света и демону који га прати.

Трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=N3as5QUUOlU

НЕДЕЉА, 13. октобар

19х – Новосадска премијера дугометражног документарног филма „Сам пред собом“ о Сави Шумановићу редитеља проф. Драгана Драгољуба Елчића, (трајање филма 61 мин)

Филмска кућа РАМОНДА ПРОДУЦТИОН из Београда у сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански“ и уз подршку Фондације Фасхион Цомпанy из Београда, снимила је документарни филм о Сави Шумановићу, једном од најзначајнијих српских и светских сликара 20. века који је трагично изгубио живот 30. августа 1942. године у усташкој рацији.

Радни наслов овог креативног дугометражног документарног филма је „САМ ПРЕД СОБОМ“ рађеног поетиком слике, звука и светла кроз реконструкцију Савиног интервјуа за емисију Радио Београда „Код два бела голуба“ која је емитована 3. септембра 1939. године на дан када су у Београду одржана два важна догађаја: Аутомобилска трка Београдски Гранд При и изложба слика Саве Шумановића на Филолошком факултету у Београду. Филм је сниман на многобројним локацијама у Србији, Хрватској и Француској. У филму је приказано преко 300 оригиналних слика и докумената из богатог стваралачког опуса овог славног сликара снимљених у Галерији слика Сава Шумановић у Шиду, Музеју Савремене уметности и Народном музеју у Београду, Спомен збирци Павле Бељански и Галерији Матице српске у Новом Саду, галеријама и музејима у Паризу, Загребу, Скопљу, Ријеци, Смедеревској Паланци и Пожаревцу.

Трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=O_bX6wlLOp8

– пројекција кратког видеа „Eniko Esenji“ (HUN) – SEE Actress 2024  (трајање 10 минута)

– пројекција кратког видеа „Meto Jovanovski“ (MK) – SEE Actor, IN MEMORIAM (трајње 11 минута)

– пројекција кратког видеа  „Želimir Žilnik“ (RS)SEE Legend 2024 (трајање 10 минута)

20.15 – Уручење награда награђеним ауторима на СЕЕ Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад

 

Besplatni časovi Antistres plesa u kulturnoj stanici Barka

Преузмите андроид апликацију.