Почетна > Бизнис
Бизнис

Блумберг објавио вест о кредитном рејтингу Србије: Раст међу највећим у Европи

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави за Блумберг, рекао да је Србија прва земља Западног Балкана са овим рејтингом и једина кандидаткиња за чланство у Европској унији која је изашла из спекулативне категорије.
Фото: PrtSc/Bloomberg Television/YouTube

Анализирајући вест да је Србија по први пут добила инвестициони рејтинг агенција Блумберг указује на мере које је држава предузела да би остварила тај успех, пре свега на стабилност валуте и контролу јавног дуга, као и на успех српских обвезница на међународном тржишту.

У тексту агенције Блумберг каже се да је С&П Глобал Ратингс подигао кредитни рејтинг Србије у страној валути на БББ-, чиме је земља изашла из категорије „ђубре“ и добила свој први инвестициони рејтинг. Ова оцена ставља Србију у исти ранг са Мађарском и Румунијом и један степен испод Мексика, док су економски изгледи стабилни.

Како наводи Блумберг, повећање рејтинга одражава побољшану економску отпорност Србије на шокове, захваљујући снажном макроекономском управљању.

„Верујемо да ће отпорна домаћа потражња, акумулирани фискални и екстерни резервни капацитети, као и мудре фискалне и монетарне политике, омогућити Србији да се одупре текућим слабостима еврозоне и потенцијалним будућим шоковима“, саопштили су из С & П-а.

Овај потез следи након напора Србије да ојача јавне финансије и сустигне суседе након година изгубљених у рату и немирима. Иако Србија остаје у спекулативном разреду код Фич-а и Мудис-а, постоји позитиван тренд за унапређење рејтинга, наводи се у тексту.

Levi Štraus beleži pad prodaje

Преузмите андроид апликацију.