Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како су повезани слана храна и рак желуца

У свету где је храна често синоним за уживање, со игра кључну улогу у обликовању наших најдражих укуса. Међутим, недавна студија Универзитета у Бечу баца светло на тамну страну свакодневног уношења ове супстанце.
Фото: Pexels/Tim Samuel

Кухињска со је, у умереним количинама, неопходна и значајна за људско здравље, јер има важну улогу у биохемијским процесима у организму. Због прекомерног конзумирања, међутим, со постаје опасност за човека.

Истраживање показује да особе које редовно додају вишак соли у своју храну имају за 41 одсто већи ризик од развоја рака желуца.

На листи најчешћих врста рака у свету, рак желуца заузима пето место. Ризик од ове туморске болести расте са годинама, а најновије статистике показују забрињавајући пораст инциденције рака желуца код одраслих особа млађих од 50 година. Иако се рак желуца чешће јавља код мушкараца, жене, такође, нису имуне на ову опасност.

Фактори ризика за рак желуца укључују конзумацију дувана и алкохола, инфекцију бактеријом Хеликобактер пилори и прекомерну телесну тежину. Међутим, недавна истраживања су додала још један фактор – унос соли. Резултати студија показују да људи који често досољују храну, имају око 40 одсто већу вероватноћу да оболе од рака желуца, од оних који своју храну додатно не соле.

Оштећење слузокоже и хипертензија због соли

Веза између соли и рака желуца може се објаснити на неколико начина. Прекомерна количина соли у храни може да изазове оштећење слузнице желуца, што може да повећа ризик од развоја тумора. Висок унос соли, такође, може довести до хипертензије (повишеног крвног притиска), што, даље, може да допринесе развоју рака желуца.

Иако је со важна, треба је конзумирати умерено. Препоручује се смањење уноса соли у исхрани и коришћење алтернатива, попут зачина, биљака и лимуна, како би се храна обогатила укусом, а ризик од рака желуца смањио.

Здрава исхрана, редовна физичка активност и избегавање штетних навика могу да допринесу превенцији ове озбиљне болести.

Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) препоручује ограничење уноса натријума на не више од 2,300 милиграма дневно, што је еквивалент једне кашичице стоне соли. Ипак, просечан Американац конзумира око 3,400 милиграма дневно, премашујући препоручене вредности.

Ова статистика је алармантна, с обзиром на то да само једна кесица пилеће супе може садржавати скоро половину дневно препоручене количине.

Симптоми рака желуца

Симптоми малигне болести желуца често су суптилни и лако се могу занемарити. Надутост, гасови и нелагодност у стомаку су чести, а рана дијагноза је кључна за преживљавање.

Рано откривени рак желуца има високу стопу преживљавања, док се та стопа драстично смањује ако се болест прошири.

Истраживачи са Универзитета у Бечу, предвођени нутриционистом Селмом Кронстајнер-Гицевиц, желели су да подигну свест о овом проблему. Њихова опсервациона студија, која је анализирала податке из „Биобанк базе” Велике Британије, показала је да чак и након елиминисања других фактора ризика, као што су старост и социоекономски статус, прекомерни унос соли остаје значајан фактор који повећава ризик од малигног обољење желуца.

Са око 26,890 нових случајева рака желуца који се очекују у Америци у 2024. години, важност ове поруке је јасна: препознавање раних симптома и смањење уноса соли могу бити кључни кораци у превенцији ове опаке болести.

Evo kako da pustite luk da „diše“!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке