Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како поставити границу између приватног и пословног живота?

Равнотежа између пословног и приватног живота постаје све важнија јер захтеви савременог друштва и радног окружења могу довести до стреса, исцрпљености и проблема са менталним здрављем.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

Др Мирна Коричан Лајтман, гостујући у подкасту „психологија“, објашњава да стрес краткорочно може бити позитиван, мотивирати нас и повећати продуктивност, али дуготрајни стрес има негативне посљедице.

Кључно је препознати оптималан ниво стреса, онај који подстиче продуктивност, и бити свестан када он пређе границу и постане штетан.

Један од важних елемената у управљању стресом је развијање одговарајућих стратегија суочавања.

– Шта значи користити добре стратегије? Добра стратегија је како за кога, каже др Коричан Лајтман, наглашавајући да свако мора да пронађе методе које му највише одговарају. Било да се ради о техникама дисања, техникама вођења дневника, планирању или укрштању листа обавеза, или можда визуелизацији – објашњава она.

Визуелизација, на пример, помаже у припреми за стресне ситуације.

– Визуелизираћу ситуацију у којој се налазим, састанак са шефом, преговарање о плати, ручак са члановима породице – и тако се когнитивно припремити и одиграти све сценарије – додаје докторка.

Међутим, нису све стратегије ефикасне за све.

– Некоме трчање помаже, а некима и узима данак јер нису ти типови – објашњава др Коричан Лајтман и наглашава важност познавања сопствених граница и потреба.

Кључно је препознати тренутак када стрес постаје превише интензиван и одабрати праву стратегију за борбу против њега.

Evo kako da pustite luk da „diše“!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке