Почетна > Србија
Србија

Гујон: Серијал о Србији на француској ТВ, разбићемо стереотипе и приказати реалнију слику

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон изјавио је да ће до краја године позната француска телевизија доћи да сними неколико емисија о Србији на тему српске културе, историје, економије, политике и да ће на тај начин бити разбијени стереотипи и приказана реалнија слика о нашој земљи.
FOTO TANJUG/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/ Miljan Bosniæ/ bg

Гујон је за данашње Новости рекао да је то велики успех јер ћемо промовисати српско културно наслеђе и и историју.

Он је претходних дана са сарадницима боравио у Паризу и састао се са многобројним уредницима утицајних медија и директорима публиакција у Француској.

„Француска публика ће на овај начин моћи да упозна српску традицију, уметност, музику, архитектурум и културне споменике, чиме би се допринело бољем разумевању и поштовању српске баштине“, истакао је Гујон.

Према речима Гујона, делегација Канцеларије за јавну и културну дипломатију имала је бројне састанке и успоставила контакте који ће бити од велике користи приликом ефикасног реаговања на дезинформације које се понекад појављују у француским медијима.

„Наш циљ је да у случају појављивања лажних вести о Србији реагујемо брзо и ефикасно, тако што ћемо директно информисати те медије са чињеницама и подацима, да би њихово извештавање било објективније. План је да овакву праксу спроводимо не само у франкофонским земљама где има преко 320 милиона говорника на том језику, већ и за остале земље где се говори на немачком, енглеском и италијанском“, каже Гујон.

Додаје да се стиче утисак да се медијска слика о Србији готово нормализовала у односу на деведесете и да чак има поново и симпатија због историјских веза.

Гујон наводи да је недавна посета Србији француског председника Емануела Макрона показала да су односи између Србије и Француске, захваљујући стратешкој сарадњи и одличним односима Макрона и председника Србије Александра Вучића, достигли врхунац од Другог светског рата.

Macura tokom posete opštini Čajetina o projektima i problemima žena u malom biznisu

 

Преузмите андроид апликацију.