Почетна > Спорт
Спорт

Гајић: Градићемо наш Музеј спорта у Сурчину

У оквиру предстојећег ЕXПА 2027. предложићу да се у том грандиозном пројекту и комплексу појави и Музеј српског спорта, изјавио је данас министар спорта Зоран Гајић.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Мислим да је добијање организације ‘EXPA 2027’ већи успех него да смо освојили златну медаљу у кошарци на последњим Олимпијским играма. Ми смо једина земља на свету уз СССР која има олимпијске шампионе у фудбалу, кошарци, одбојци, ватерполу и рукомету. Плашим се само да ће нам бити мала цела она површина за ‘EXPО’ да покажемо чиме се све поносимо у историји нашег спорта“, рекао је Гајић у интервјуу за Новости.

Огромна би то грађевина била, јер је огромна историја нашег спорта, додао је Гајић.

„Корист би била и васпитна. Нека деца која пате од акинезије буду инспирисана трофејима наших спортиста. Гледам из посебног угла и на обавезу служења војног рока. У тих 75 дана војне обуке је много битнији сегмент патриотског васпитања младих људи“, истакао је министар спорта.

Гајић је рекао да је у Министарство спорта дошао са великим искуством.

„Осећам велику одговорност као министар спорта, јер уско сарађујем са чак 85 спортских савеза и пет важних система у оквиру физичке културе и васпитања оних најмлађих. Осим тога, академско искуство које сам стекао као предавач на четири факултета, а посебно оно које имам са клупе одбојкашког тренера су били веома драгоцени“, навео је Гајић.
Он је истакао да су му потпуно познати проблеми српског спорта.

„Од инфраструктуре, преко контакта са људима, до финансирања. Детаљно сам упућен у процес побољшања спортске инфраструктуре, а са поносом тврдим да спортским савезима никада у историји није било боље што се тиче финансирања свих њихових потреба. Проблема имамо са клубовима, а 174 локалне самоуправе би требало да направе најквалитетнију стратегију развоја спорта у својим срединама. На локалу имамо озбиљне проблеме у финансирању спорта“, додао је Гајић.

Он је рекао да највише новца од државе добијају четири клуба.

„Да ту одмах будемо јасни. Ради се о само четири клуба у овој држави. То су фудбалски и кошаркашки клубови Црвена звезда и Партизан. Њима иде највише новца! Сви остали, па чак и у њиховим спортским друштвима су у драматично тешкој ситуацији, осим часног изузетка џудо клуба Црвена звезда који на крилима ентузијаста има услове и резултате који су сјајни. Овај мој закључак је потпуно јасан, али врло неправедан према осталим клубовима“, рекао је Гајић.

Гледам интересе српског спорта и занима ме апсолутно сваки клуб у овој држави, истакао је министар спорта.

„Увек наглашавам да је непоштено да се прича о малим или великим клубовима. За мене је велики клуб Студент у којем је растао Иван Миљковић. За мене је велики клуб у Билећи где је стасала Тијана Бошковић, Борац из Чачка који је изнедрио Драгана Кићановића и Жељка Обрадовића. То су за мене велики клубови. И треба нагласити да је у индивидуалним спортовима ситуација са финансирањем, логично, прилично лакша“, рекао је, између осталог, Гајић.

Он се осврнуо и на наступ спортиста Србије на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу.

„Неколико детаља је ту битно. Прво, премије за освојене медаље су посебна прича и ту захваљујем и председнику и Влади Србије. То је поштовање људи, који се баве спортом, али још важније, позив младима да се њиме баве. У Паризу смо желели 10 медаља, маштали о 13, били задовољни са седам или осам, испало је пет. Сви су се борили, било је и неправди. Специфичну тежину имају Новакова и медаља кошаркаша. Ватерполисти су нас изузетно обрадовали, као и Зорана Аруновић и Дамир Микец. Александра Перишић је направила резултат у који су месецима пре Париза она и њени из теквондо породице веровали, рекли да она сигурно осваја медаљу. То није лако, јер је најтеже освојити већ освојену медаљу“, навео је Гајић.

Košarkaši Spartaka iz Subotice pobedili Krku za prvu pobedu u ABA ligi

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке