Почетна > Путовања
Путовања Свет

Топ дестинације за бежање од кише

Сиви облаци су се надвили над великим делом Европе, што аутоматски буди жељу за путовањима у топлије крајеве. Иако нам прво падају на памет тропски предели, сунчане дестинације не морају бити далеко, а самим тим ни тешко доступне. Истражили смо који су то европски градови са највише сунчаних сати годишње, а из топ рангираних издвајамо заносну Севиљу, шарени Марсеј, те фотогенични Фаро и романтичну Валету. Ова четири града су итекако различита, а оно што их спаја је близина плаже и око три хиљада сунчаних сати годишње!
Севиља
Фото: Pexels/kdry-yldz

Севиља, срце Андалузије, позната је по својој фламенко култури, стаблима наранџе и керамичким плочицама хипнотишућег дизајна. Град има богату историју, коју су обликовали Римљани, Визиготи и Маури, а њени најпознатији споменици су Alcázar, готичка катедрала са звоником Гиралда и грандиозна Plaza de España. Севиљу лети треба избегавати, будући да температуре досежу и до 50С. Јесен је међутим савршена за посету. Град је смештен на реци Гвадалкивир, што му даје посебан шарм, а вожња бродом може бити опуштајући начин за разгледање.

Севиља је дом најстарије арене за кориду у Шпанији,  Real Maestranza, где се и даље одржавају борбе са биковима. Активност која се не сме пропустити је фламенко шоу у некој од бројних фламенко школа. Севиља је позната по ускршњим процесијама, када град оживи у песми, плесу и традицији.

Марсеј

​​Марсеј, други највећи град у Француској, смештен је на обали Средоземног мора и један је од најстаријих градова у земљи, основан пре више од 2.600 година. Овај јединствени космополитски град има богату историју и културну баштину, у којој се спајају француски и медитерански утицаји, те културе бројних имиграната који су овде нашли свој дом.

Фото: Pexels/Adria Masi

Марсејска лука,Vieux Port, и даље је центар града, а најпознатија градска знаменитост је импресивна базилика  Notre-Dame de la Garde, која се уздиже изнад Марсеја, пружајући фантастичан панорамски поглед. У близини се налази и чувена тврђава Château d’If, позната из романа „Гроф Монте Кристо“, а читав град представља велико платно за уличне уметнике.

Фото: Pexels/nadine-ginzel

Јесен је одлична за посету Марсеју, јер су температуре благе, а сунчаних дана има много. Марсеј је дом славног бујабеза (bouillabaisse), традиционалне рибље чорбе, која се увек служи с – погледом на море. Такође, град има прелепе “calanques” – природне увале које су савршене за планинарење и истраживање.

Фаро

Фаро је главни град јужне португалске покрајине Алгарве, тик уз Атлантик, на обали познатој по очаравајућим пешчаним плажама и моћним стенама. Овде се живи још опуштеније него у остатку Португала, ужива се у сунцу и вину и то све у сценографији уских уличица која подсећа на романтични филм.

Фото: Pexels/alesiakozik

Стари део града, “Cidade Velha”, добро је очуван, а њим доминира катедрала из 13. века као главно знаменитост. Обалу красе лагуне и плаже, а најпознатији природни резерват је Риа Формоза, идеална локација за љубитеље природе и птица, укључујући и фламингосе. Јесен је савршено време за посету Фару, јер су температуре још увек топле, али гужве мањих размера него током летње сезоне.

Град је такође одлично полазиште за истраживање Алгарве регије и њених чувених пешчаних плажа и литица. Фаро је често занемарен у корист других градова Алгарвеа, али пружа аутентичну атмосферу и богату културну сцену, те га никако не треба заобићи.

Валета

Валета, главни град Малте, прави је драгуљ Медитерана. Основали су је витезови Малтешког реда у 16. веку, а град је сачувао своју богату историју и архитектуру. Уврштена је у UNESCO-ову светску баштину због савршено очуваних барокних здања која доминирају градом.

Фото: Pixabay/spfoia

Главне атракције укључују Конкатедралу Светог Јована, која чува ремек-дела Каравађа. Валету је лепо посетити у било које доба године, а у јесен су температуре пријатне и сунце је готово загарантовано. Валета је један од најмањих главних градова Европе, са само око 6.000 становника. Иако мала, град нуди живу културну сцену, са бројним фестивалима и догађајима током јесени.

Аутор текста: Н.К.

Amsterdam: Više od crvenih fenjera

Преузмите андроид апликацију.