Ово сигурно нисте очекивали.
Хлеб је у нашој кухињи најзаступљенија намирница и готово да нема породице у којој се не конзумирају различите врсте хлеба. Али, питање је да ли бирамо најквалитетнији хлеб или купујемо само онај који нам је при руци?
Нутрициониста Нађа Радоњић објаснила је за ТВ Прва како хлеб утиче на килажу и целокупно здравље.
– Не бих рекла да је много хлеба проклетство за гојазност. Кроз историју смо јели много више хлеба него данас. Мислим да смо погрешно схватили хлеб – рекла је она.
– Често чујем у пракси: „Нисмо ми та примитивна породица која једе бели хлеб“. Изненадићете се, али има мање калорија од интегралног хлеба – објаснила је нутрициониста.
Бели хлеб, намирница без које је некада оброк био незамислив, одједном је постао непожељан на трпези, јер садржи глутен, протеин пшенице који је означен као „главни кривац“ за гојење.
Нутрициониста је истакла да хлеб не треба искључити из исхране, осим ако наравно нисте нетолерантни на глутен.
– Интегрални хлеб има витамине Б и корисне састојке и не треба га само избацити, већ га треба третирати као оброк сам по себи – додала је она.
Када је реч о црном хлебу, нутрициониста Радоњић је истакла да би црни хлеб од целог зрна била најздравија опција. Ако желите да избегнете глутен, морате да искључите из исхране јечам, пшеницу и раж, док су све остале житарице добродошле у хлебу.
Нутрициониста је сортирала врсте хлеба од најгорег до најбољег. По њеном мишљењу, најгори би био пшенични хлеб, док би раж и јечам требало да буду што чешће у исхрани.
Преузмите андроид апликацију.